BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με τραπεζικό ράλι «πολιορκεί» τις 810 μονάδες

Χρηματιστήριο: Με τραπεζικό ράλι «πολιορκεί» τις 810 μονάδες

Αισθητά βελτιωμένο –σε σχέση με την έναρξη της συνεδρίασης– είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει «ανεβάσει» ρυθμούς, «πολιορκώντας» το τεχνικό σημείο των 810 μονάδων, χάρη στα σημαντικά στηρίγματα από τον κλάδο των τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, λίγο πριν το μέσο της ημέρας (13.10), καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 0,86% και ενισχύεται στις 809,53 μονάδες, κερδίζοντας περίπου επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (802,6 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες -από 801,77 έως 810,65 μονάδες. Ωστόσο, για ακόμη μία φορά, η ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται χωρίς υψηλό τζίρο, ο οποίος κυμαίνεται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου, μην υπερβαίνοντας τα 23 εκατ. ευρώ.

Η αλλαγή τάσης στη Λεωφόρο Αθηνών, σε συνέχεια της χθεσινής αντίδρασης, αποδίδεται στον κλάδο των τραπεζών, ο οποίος βρίσκεται στο +2,5% και τις 499 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τις περαιτέρω ενέργειες των διοικήσεων για την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPΕs).

Σήμερα, χαρακτηριστικά, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την πώληση του 30% της τιτλοποίησης VEGA, η οποία περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια, ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη NPEs στο 36% από 47% τον Σεπτέμβριο του 2019.

Την ίδια ώρα, η Alpha Bank, λίγες ημέρες μετά την πώληση NPEs 10,8 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε την έκδοση Tier 2 Ομολόγου, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ και τη βελτίωση του κεφαλαιακού προφίλ της ελληνικής τράπεζας.

Επόμενος στόχος οι 820 μονάδες

Λαμβάνοντας υπόψη και την χθεσινή ανάκτηση των 800 μονάδων, το «στοίχημα» πλέον της Λεωφόρου Αθηνών είναι η «διάσπαση» τόσο των 810 μονάδων όσο και των 820 μονάδων, κάτι στο οποίο σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο τραπεζικός κλάδος.

Ήδη, άλλωστε, η τραπεζική «χασούρα» από τις αρχές του 2021 έχει περιοριστεί στο -6%, και ενδεχόμενη θετική εξέλιξη από το «μέτωπο» της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα, οδηγώντας τον δείκτη στην ανάκτηση του υψηλού έτους των 538 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η επίτευξη όλων των παραπάνω προϋποθέτει την αύξηση της συναλλαγματικής δραστηριότητας και την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Εν ολίγοις, την ενίσχυση του τζίρου και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Εξάλλου, και στο πρόσφατο ράλι του Νοεμβρίου (+30%), αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν η εκτίναξη του ημερήσιου τζίρου σε επίπεδα των 90 και 100 εκατ. ευρώ. 

Ράλι για την Eurobank

Επιστρέφοντας στον κλάδο των τραπεζών, οι αισιόδοξες εξελίξεις -όπως προαναφέρθηκε- οδηγούν τον δείκτη μία «ανάσα» από τις 500 μονάδες, «χτίζοντας» μια ασφαλή απόσταση από το όριο των 470 μονάδων, οι οποίες αποτελούν και τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.

Από τις τραπεζικές συναλλαγές, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει το +4,3% στη μετοχή της Eurobank, η οποία κινείται προς το 0,63 ευρώ, ενώ κέρδη της τάξης του 2% παρουσιάζει και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ανακτά το όριο του 0,90 ευρώ. Οριακά ανοδικά βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει κέρδη 1,8%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,92% 0,9004 ευρώ
  • Attica Bank -0,45% 0,219 ευρώ
  • Eurobank 4,34% 0,6294 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,78% 2,168 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 0,18% 0,7816 ευρώ

Στο +3,3% η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατηρούν τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, λαμβάνοντας ώθηση από τη μετοχή της Aegean, η οποία βρίσκεται στο +3,3%, χάρη στις ευοίωνες προοπτικές του κλάδου των ταξιδιών. Κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo, ενώ πέριξ του 1,5% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Motor Oil – Viohalco.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η μετοχή της Sarantis παραμένει υπό κλοιό ρευστοποιήσεων, χάνοντας περίπου 2%. Μικρές απώλειες, κάτω του 1%, καταγράφουν και οι μετοχές των ΟΛΠ, Lamda Development, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Mytilineos και ΓΕΚ Τέρνα.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.10), 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 31 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 18 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διατηρείται σχεδόν σταθερή στα 54,4 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News