Business & Finance Τρίτη 2/03/2021, 12:59
BUSINESS & FINANCE

Merit Sec.: Βλέπει περιθώρια ανόδου 22% στο ΧΑ

Merit Sec.: Βλέπει περιθώρια ανόδου 22% στο ΧΑ

Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όταν ο σταδιακός εμβολιασμός του πληθυσμού, η ανάκαμψη του τουρισμού και η σταδιακή εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων αναμένεται να επαναφέρουν την οικονομική δραστηριότητα σε κανονικές συνθήκες, περιμένει η Merit Χρηματιστηριακή.

Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εκφράζουν πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% το 2021 και κατά 5,3% το 2022 αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η Merit περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2021 και κατά 3,7% το 2022, τονίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από το πλήγμα στην εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση και την ανάκαμψη του τουρισμού.

Το χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει υποχωρήσει κατά 2,1% από τις αρχές του έτους, υπο-αποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών αγορών γενικότερα αλλά και των υπόλοιπων χρηματιστηρίων της Ν. Ευρώπης. Η Merit αποδίδει την αδυναμία αυτή στον τραπεζικό κλάδο (ο οποίος έχει υποχωρήσει κατά 9,8% από τις αρχές του έτους) και συγκεκριμένα στις ανησυχίες για υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τη Merit, οι αποτιμήσεις των μη τραπεζικών μετοχών είναι ελκυστικές, καθώς το universe των τίτλων που παρακολουθεί εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 38,1 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 22% του ΑΕΠ του 2020 και τελεί υπό διαπραγμάτευση στις 12,3 φορές τα εκτιμώμενα EPS του 2021, με EV/EBITDA 6,3 και μερισματική απόδοση 2,6%. Στο πλαίσιο αυτό, η Merit βλέπει περιθώρια ανόδου 22% από τα τρέχοντα επίπεδα, τονίζοντας ότι οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν discount 49%, ο ΟΠΑΠ 28%, η ΔΕΗ 25%, ο ΑΔΜΗΕ 55% και η Jumbo 18%.

Merit Sec.: Βλέπει περιθώρια ανόδου 22% στο ΧΑ-1

Ώθηση στην αγορά αναμένεται να δώσουν η σταδιακή εκταμίευση των κονδυλίων της Ε.Ε., η υψηλότερη της αναμενόμενης ανάκαμψη του τουρισμού και η πιθανή επιστροφή των τραπεζικών μετοχών στον MSCI Greece Standard Index. Αντίθετα, αρνητική επίδραση θα μπορούσαν να έχουν η διάρκεια του lockdown, οι γεωπολιτικές εντάσεις με την Τουρκία, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος καθώς και οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Merit εξακολουθεί να δηλώνει προτίμηση για εταιρείες με απλά και επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα που παράγουν ταμειακές ροές και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, όπως είναι ο ΟΠΑΠ (τιμή στόχος 14,7 ευρώ), η Jumbo (16,4 ευρώ) και ο ΑΔΜΗΕ (3,55 ευρώ). Επίσης, ξεχωρίζει τη ΔΕΗ (10,46 ευρώ) σαν story αναδιάρθρωσης με θετικούς καταλύτες και παρότι τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στις τράπεζες, πιστεύει ότι για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι ένα καλό σημείο εισόδου για μακροπρόθεσμους επενδυτές.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News