BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια υπεράσπισης των 800 μονάδων

Οριακές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια υπεράσπισης των 800 μονάδων

Οριακές διακυμάνσεις και συνεχείς εναλλαγές προσήμων παρουσιάζει στην έναρξη της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να υπερασπιστεί το τεχνικό σημείο των 800 μονάδων, εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), καταγράφει οριακή πτώση της τάξης του 0,10% και υποχωρεί αναπαίσθητα στις 801,83 μονάδες, χάνοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (802,6 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 801,8 έως 807,99 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών δείχνει αρκετά αδύναμος, επιστρέφοντας στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των 5 εκατ. ευρώ (έως τις 11.00).

Οπωσδήποτε, η χθεσινή ανάκτηση των 800 μονάδων αποτελεί θετικό γεγονός για την ελληνική αγορά, η οποία αγνοούσε τα συγκεκριμένα επίπεδα από τις 21 Ιανουαρίου. Πλέον, μάλιστα, το «στοίχημα» της Λεωφόρου Αθηνών είναι η «διάσπαση» τόσο των 810 όσο και των 820 μονάδων.

Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος φαίνεται ότι αρχίζει να βρίσκει «βηματισμό», χάρη κυρίως στις συμφωνίες τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), οι οποίες απομειώνουν το μέγεθος των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Ήδη, η τραπεζική «χασούρα» από τις αρχές του 2021 έχει περιοριστεί στο -6%, και ενδεχόμενη θετική εξέλιξη από το «μέτωπο» της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα, οδηγώντας τον δείκτη στην ανάκτηση του υψηλού έτους των 538 μονάδων.

Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος

Από την άλλη πλευρά, η επίτευξη όλων των παραπάνω προϋποθέτει την αύξηση της συναλλαγματικής δραστηριότητας και την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Με άλλα λόγια, την ενίσχυση του τζίρου και την έλευση ξένων κεφαλαίων. Εξάλλου, και στο πρόσφατο ράλι του Νοεμβρίου (+30%), αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν η εκτίναξη του ημερήσιου τζίρου σε επίπεδα των 90 και 100 εκατ. ευρώ. 

Στο μεταξύ, στις δυσχέρειες της Λεωφόρου Αθηνών έρχεται να προστεθεί και η ανησυχία των διεθνών αγορών για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες –παρά την χθεσινή αποκλιμάκωση– σήμερα εμφανίζουν ενδείξεις νέας ανόδου, προκαλώντας εκνευρισμό τόσο στα ευρωπαϊκά όσο και στα ασιατικά χρηματιστήρια. 

«Αντέχουν» οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, παραμένει -έστω και οριακά- σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,5% και κινούμενος προς τις 490 μονάδες, δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (470 μονάδες). 

Με την Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώνει την πώληση NPLs αξίας 5 δισ. ευρώ (τιτλοποίηση Vega), η μετοχή βρίσκεται στο +1% και το 0,78 ευρώ. Κατά σχεδόν 1% ενισχύεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ Eurobank και Alpha Bank παρουσιάζουν οριακά κέρδη. Πιο αναλυτικά

  • Alpha Bank 0,43% 0,8872 ευρώ
  • Attica Bank -0,23% 0,2195 ευρώ
  • Eurobank 0,63% 0,607 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,78% 2,141 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 1,13% 0,789 ευρώ

Στο +2% η Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατηρούν ένα μικρό «προβάδισμα», χάρη κυρίως στο +2% της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία δείχνει να απορροφάει τις αναταράξεις από τη ζημιά στο Τέξας. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Jumbo.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης διολισθαίνει κατά 1,3%, της ΕΧΑΕ κατά 0,8% και του ΟΛΠ κατά 0,5%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Cenergy υποχωρεί κατά 1,6%, ενώ Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης βρίσκονται στο +1%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα(11.00), 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 10 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ ακόμη 10 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διατηρείται σταθερή στα 54,3 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News