ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Αυτό είναι το νέο υπερσύγχρονο κτήριο της Dimand (φωτ.)

Συναλλαγές 1 δισ. ευρώ σε επαγγελματικά ακίνητα το 2020

Αυτό είναι το νέο υπερσύγχρονο κτήριο της Dimand (φωτ.)

Στο υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων, που φιλοξενούσε επί πολλές δεκαετίες την έδρα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” στο Νέο Κόσμο, θα επεκταθεί το προσεχές διάστημα η θυγατρική του γαλλικού ομίλου παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου Webhelp. Σήμερα η εταιρεία βρίσκεται στην οδό Ηλία Ηλιού 51, απέχοντας μόλις μερικά μέτρα από το κτήριο (περικλείεται από τις οδούς Ηλία Ηλιού-Δεινοστράτους-Μίνωος και Πυθέου στο Νέο Κόσμο) που βρισκόταν η Ελευθεροτυπία και απέκτησε, τέλη Οκτωβρίου 2018, η Value Τουριστική, θυγατρική, τότε, των εταιρειών Dimand και Grivalia. Έχοντας ολοκληρώσει τις εργασίες ανακατασκευής και υλοποίησης εσωτερικών αναδιαρρυθμίσεων, μέσω μίας επένδυσης της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ, χθες, η Dimand γνωστοποίησε την παράδοση του ακινήτου στην Webhelp Greece.

Αυτό είναι το νέο υπερσύγχρονο κτήριο της Dimand (φωτ.)-1

Το επτά ορόφων κτήριο γραφείων διαθέτει πιστοποίηση LEED, έχει συνολική επιφάνεια 14,4 χιλ. τ.μ., βρίσκεται σε οικόπεδο 3,2 στρεμμάτων και περιήλθε το 2018 στην κυριότητα της Value Τουριστική προς 10,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από τον Μάιο του 2019, η Dimand ελέγχει κατά 100% την Value Τουριστική, καθώς, τότε, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων απέκτησε το ποσοστό (49%) της Eurobank που ελέγχει τη Grivalia.

Αυτό είναι το νέο υπερσύγχρονο κτήριο της Dimand (φωτ.)-2

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ακινήτου έχει επιμεληθεί η Ήβη Νανοπούλου του γραφείου “Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες”, ενώ τις εργασίες ανακατασκευής του υλοποίησε η Ελίν Τεχνική, θυγατρική του ομίλου Ελινόιλ. Η τεχνική εταιρεία έχει υλοποιήσει σειρά κτηριακών έργων για λογαριασμό της Dimand και της Prodea με την οποία συμπράττουν συχνά. Σε αυτά ανήκουν το ξενοδοχείο Moxy της Πάτρας που προήλθε από την ανακατασκευή του πρώην ξενοδοχείου Μωρέας. Όπως και το κτήριο γραφείων στον Πειραιά που ανήκε στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος.

Αυτό είναι το νέο υπερσύγχρονο κτήριο της Dimand (φωτ.)-3

Αυτό είναι το νέο υπερσύγχρονο κτήριο της Dimand (φωτ.)-4

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Δανός / BnB Paribas, η προσφορά γραφειακών χώρων πρώτης κατηγορίας είναι αντιστρόφως ανάλογη της ζήτησης, η οποία υπήρξε ισχυρή ακόμη κι εν μέσω πανδημίας. Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο ενοίκιο για καλής ποιότητας χώρους αγγίζει τα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ συνολικά το ποσό αυτό, κατά μέσο όρο, τοποθετείται σε 15 ευρώ / τ.μ.  Το ζητούμενο ενοίκιο γραφείων, διαμορφώνεται σε 19 ευρώ στο ιστορικό κέντρο, 17 ευρώ στην Λεωφ. Κηφισίας, 15 ευρώ στην Λεωφ. Συγγρού, 18 ευρώ στη Βασ.Σοφίας, 12 ευρώ στην Λεωφ. Μεσογείων και 11 ευρώ στην Λεωφ. Βουλιαγμένης. Ως προς τις αποδόσεις τοποθετούνται από 6 έως 6,5% για καλής ποιότητας γραφεία και ξεπερνούν το 8% για τρίτης κατηγορίας χώρους.

Έως το τέλος του 2020, στον τομέα των γραφείων πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 1 δισ. ευρώ και απορροφήθηκαν 70.000 τ.μ. χώρων, σύμφωνα με την Δανός / BnB Paribas. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού σχετίζεται με επενδύσεις που πραγματοποίησαν οι ΑΕΕΑΠ.

Η Χ.Κ. Τεγόπουλος

Η Ελευθεροτυπία κηρύχθηκε σε πτώχευση τον Ιούνιο του 2014 και το κτήριο της οδού Μίνωος είναι από τα ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία, του οποίου η εκποίηση επέτρεψε την αποπληρωμή τμήματος των χρεών ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ της εκδοτικής εταιρείας Χ.Κ. Τεγόπουλος. Η  τελευταία κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης με την με αρ. 621/2014 απόφαση μετά από αίτηση της εταιρείας “Eworx υπηρεσίες ηλεκτρονικού επιχειρείν” για το ποσό των 47.000 ευρώ, η οποία είχε γίνει δεκτή από το Πρωτοδικείο.

Αυτό είναι το νέο υπερσύγχρονο κτήριο της Dimand (φωτ.)-5
Το κτήριο προτού ανακαινιστεί.

 

Προτού χρεοκοπήσει, τέλη Δεκεμβρίου 2011 η εταιρεία αιτήθηκε ένταξης στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου σε συνέχεια σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο του 2011.

Αυτό είναι το νέο υπερσύγχρονο κτήριο της Dimand (φωτ.)-6

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 1978, ο Χρήστος Τεγόπουλος ίδρυσε την Χ.Κ.Τεγόπουλος και Σία Εκδόσεις μέσω της οποίας απέκτησε την ιδιοκτησία της “Ελευθεροτυπίας” που υπήρξε η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά την Μεταπολίτευση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News