Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 18:28
BUSINESS & FINANCE

Mermern Kombinat: Διατήρησε την κερδοφορία παρά την πανδημία

Πτώση 38% στις πωλήσεις

Mermern Kombinat: Διατήρησε την κερδοφορία παρά την πανδημία

Σημαντική μείωση της τάξης του 38% εμφάνισαν οι πωλήσεις της Mermern Kombinat AD Prilep, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και ειδικότερα, στην Δράμα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2020, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 22,1 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα από την ελληνική αγορά να ανέρχονται σε μόλις σε 141.980 ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 0,6% των συνολικών πωλήσεων.

Την ίδια ώρα, το λειτουργικό κέρδος περιορίστηκε κατά 60,49% και ανήλθε σε 8,8 εκατ. ευρώ, με τα αποτελέσματα EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) να μειώνονται κατά 53% στα 11 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των μαρμάρων, διατήρησε την καθαρή κερδοφορία, παρότι συρρικνώθηκε κατά 58% στα 8,2 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά έξοδα, στο μεταξύ, μειώθηκαν κατά 7,6% στα 14,3 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος ανταλλακτικών και αναλώσιμων περιορίστηκε κατά 1,74%. Οι δαπάνες προσωπικού κατέγραψαν πτώση κατά 4,4%.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

  • Μειωμένες πωλήσεις, που οφείλονται κυρίως στην παγκόσμια ύφεση και κατά ένα μέρος επίσης στους επιβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς των αγοραστών προϊόντων. Σημειώνεται ότι πριν από την επιβολή του πανδημικού μέτρου, απαιτείτo φυσική παρουσία αγοραστή για την επιθεώρηση και την επιλογή των προϊόντων.
  • Η μειωμένη παραγωγή αποδίδεται εν μέρει στο μειωμένο εργατικό δυναμικό λόγω της προσωρινής απομάκρυνσης από την εργασία ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων σύμφωνα με τις συστάσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αποτροπή της εισαγωγής και εξάπλωσης του κοροναϊού Covid-19.
  • Καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, παράδοση εξοπλισμού, αναλωσίμων, ανταλλακτικών κ.λπ.

Όσον αφορά τις προοπτικές του 2021, η διοίκηση σημειώνει ότι δεν μπορούν να αξιολογηθούν επί του παρόντος , καθώς εξαρτώνται από την έκταση της παγκόσμιας ύφεσης και τη δυνατότητα ανάκαμψης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πρώτα αισιόδοξα σημάδια ανάκαμψης, ιδίως για την οικονομία τής Κίνας προς την οποία κατευθύνεται μεγάλο μέρος των εξαγωγών της εταιρείας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News