BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Έπιασε» τις 800 μονάδες με τις τράπεζες στο +4,5%

Χρηματιστήριο: «Έπιασε» τις 800 μονάδες με τις τράπεζες στο +4,5%

Το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων ανέκτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εισήλθε με το «δεξί» στη νέα εβδομάδα, λαμβάνοντας σημαντικές στηρίξεις από τον κλάδο των τραπεζών (άνοδος έως 10%). Κι αυτό, χάρη στην «ανακούφιση» των διεθνών αγορών από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,29% και τερμάτισε στις 802,6 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (792,38 μονάδες). 

Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά, ο κύριος δείκτης «φλέρταρε» και με τις αντιστάσεις των 810 μονάδων. Ωστόσο, προς το τέλος της ημέρας, οι επενδυτές προτίμησαν να διαφυλάξουν τα κεκτημένα, προχωρώντας σε κατοχύρωση ενός μέρους των κερδών.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 15 μονάδες -από 795,99 έως 810,64 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ό,τι εχουμε συνηθίσει, καθώς έφθασε τα 72 εκατ. ευρώ. 

Οπωσδήποτε, η ανάκτηση των 800 μονάδων -για πρώτη φορά από τις 20 Ιανουαρίου- αποτελεί μια άκρως θετική εξέλιξη για την ελληνική αγορά, η οποία μετά τον αδύναμο Ιανουάριο (-7%) ήδη μετράει τέσσερις διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, περιορίζοντας τη «χασούρα» από τις αρχές του έτους στις μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες. 

Αποκλιμάκωση των πιέσεων στο ελληνικό 10ετές

Η σημερινή ανοδική κίνηση βρήκε ερείσματα στις διεθνείς αγορές (+1,4% ο Stoxx 600, +2% o Dow Jones), οι οποίες καταγράφουν ισχυρό ράλι χάρη στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βρίσκονταν σε υψηλό 12μήνου, επηρεάζοντας αρνητικά και τις μετοχές. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διολίσθησε σήμερα κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,025%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου. Αντίστοιχη πτώση κατεγράφη και στα 5ετή ομόλογα, η απόδοση των οποίων υποχώρησε κατά -επίσης- 8 μονάδες βάσης στο 0,176%.

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την εκτίμηση των αναλυτών ότι τελικά οι κεντρικές τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε πρόωρη ή άμεση άρση των μέτρων νομισματικής στήριξης, διατηρώντας στα τρέχοντα επίπεδα την «φθηνή» ρευτότητα.

Ερωτηματικό ο χρόνος επιστροφής στην ανάκαμψη

Όσον αφορά το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, αν και οι επενδυτές θεωρούν δεδομένη την επιστροφή στην ανάκαμψη, το μεγάλο ερώτημα είναι το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Όπως όλα δείχνουν, το lockdown στην Αττική θα διαρκέσει έως τουλάχιστον τα μέσα Μαρτίου, με τους αναλυτές να αναμένουν μεγάλη πτώση του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μετά το μεγάλο διάλλειμα του τελευταίου έτους και το κατά πόσο οι κλάδοι που έχουν χτυπηθεί περισσότερο, όπως είναι ο τουρισμός με τις μεταφορές και την εστίαση να επανέλθουν άμεσα στα προ κρίσης επίπεδα» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Fast Finance.

Την ίδια ώρα, χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει η «εικόνα» από τους εμβολιασμούς, με την Ελλάδα εντός της τρέχουσας εβδομάδας να επιτυγχάνει τον στόχο του 1.000.000 δόσεων -εξέλιξη  άκρως θετική, η οποία αναμφίβολα δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες και για την προσεχή τουριστική σεζόν.

Ισχυρό ράλι στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο κλάδος των τραπεζών αποτέλεσε έναν από τους μεγάλους κερδισμένους, ως λογική απόρροια της βελτίωσης των ομολόγων, καταγράφοντας ευρεία κέρδη της τάξης του 4,5%. Αποτέλεσμα ήταν να κινηθεί άνω των 485 μονάδων, περιορίζοντας τις απώλειες από τις αρχές του 2021 σε μονοψήφια επίπεδα.

Η μετοχή της Alpha Bank, ειδικότερα, πραγματοποίησε ράλι της τάξης του 7%, συνεχίζοντας τις υψηλές «πτήσεις» μετα το deal για την πώληση NPLs, αξίας 10,8 δισ. ευρώ. Κατά σχεδόν 4% ενισχύθηκε και η μετοχή της Eurobank, η οποία τερμάτισε άνω του 0,6%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη μετοχή της Attica Bank, η οποία εκτινάχθηκε στο +10%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 7,08% 0,8834 ευρώ
  • Attica Bank 10,66% 0,22 ευρώ
  • Eurobank 3,86% 0,6032 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,43% 2,13 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 1,46% 0,7802 ευρώ

«Οδηγός» ΓΕΚ Τέρνα, Aegean

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατήρησαν τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις μετοχές των Aegean και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες έκλεισαν με άνοδο κατά 3,6% και κατά 4,1%, αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε αύξηση κατά 1,7%, επιχειρώντας να ανακτήσει τις οποιες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ κατά σχεδόν 2% ενισχύθηκε η μετοχή της Motor Oil. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τέλος, ξεχώρισε το +2,5% στη ΜΙΓ και το +3,2% στην Autohellas. 

Συνολικά, 71 μετοχές παρουσίασαν κέρδη, 39 μετοχές εμφάνισαν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 54,1 δισ. ευρώ, κερδίζοντας περίπου 600 εκατ. ευρώ. 

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • ΟΤΕ -0,71% 10,9 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank 7,08% 9,2 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,43% 5,9 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ 0% 5,6 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ 1,8% 5,6 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Alpha Bank 7,08% 10,4 εκατ. ευρώ
  • Eurobank 3,86% 7,5 εκατ. ευρώ
  • MIG 2,17% 3,1 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,43% 2,7 εκατ. ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 1,46% 2,5 εκατ. ευρώ

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News