Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 16:07
BUSINESS & FINANCE

Σημάδια της κρίσης των ‘80s βλέπει σήμερα ο Γουόρεν Μπάφετ

Σημάδια της κρίσης των ‘80s βλέπει σήμερα ο Γουόρεν Μπάφετ

«Τα ομόλογα δεν είναι το μέρος να βρίσκεται κανείς, αυτές τις μέρες», έγραψε στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway ο Γουόρεν Μπάφετ, επισημαίνοντας ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 94% από το Σεπτέμβριο του 1981.

Την ώρα που η ξαφνική μετατόπιση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό προκαλεί sell off στα ομόλογα διεθνώς, ο θρυλικός επενδυτής χρησιμοποιεί την εμπειρία δεκαετιών που διαθέτει στις αγορές για να προειδοποιήσει για τους κινδύνους των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων που ισχύουν σήμερα. Και αυτό καθώς οι πολύ χαμηλές αποδόσεις –«αξιοθρήνητες», όπως τις αποκαλεί ο Μπάφετ- των ομολόγων εξανεμίζουν τα κέρδη συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών, όπως είναι η Berkshire.

«Κάποιες ασφαλιστικές, όπως και άλλοι επενδυτές των ομολόγων, ενδεχομένως να προσπαθήσουν να ‘ξεζουμίσουν’ τις αξιοθρήνητες αποδόσεις που είναι τώρα διαθέσιμες στρέφοντας τις τοποθετήσεις τους σε τίτλους που στηρίζονται σε ασταθείς δανειολήπτες», εξηγεί ο Μπάφετ. «Όμως, τα ριψοκίνδυνα δάνεια δεν είναι η απάντηση στα ανεπαρκή επιτόκια», τονίζει. Και θυμίζει ότι πριν από τρεις δεκαετίες, η άλλοτε πανίσχυρη βιομηχανία των εταιρειών αποταμιεύσεων και δανείων καταστράφηκε, εν μέρει γιατί αγνόησε αυτό τον κανόνα.

Πραγματικά, η περίφημη «Savings and Loan Crisis» της δεκαετίας του 1980 ξέσπασε όταν ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αυξήθηκαν δραματικά, οδηγώντας χιλιάδες από αυτές τις μικρές τράπεζες στη χρεοκοπία.

«Οι επενδυτές ομολόγων παγκοσμίως –είτε είναι συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες ή συνταξιούχοι- αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον», εκτίμησε ο Μπάφετ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News