Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 15:15
BUSINESS & FINANCE

Citi: Θα γίνει το Bitcoin το νόμισμα του διεθνούς εμπορίου;

Citi: Θα γίνει το Bitcoin το νόμισμα του διεθνούς εμπορίου;

Το Bitcoin θα μπορούσε να γίνει το προτιμώμενο νόμισμα του διεθνούς εμπορίου, προβλέπει η Citi, εκτιμώντας ότι το κρυπτονόμισμα βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Αφότου υιοθετήθηκε από εταιρείες όπως οι Tesla και Mastercard, το Bitcoin ενδεχομένως να βρίσκεται στην αρχή μίας «τεράστιας μεταμόρφωσης» καθώς μπαίνει στο mainstream, επισημαίνει  η Citi.

Το ψηφιακό νόμισμα, το οποίο έχει ενισχυθεί στα 47.000 δολάρια από τα 4.700 δολάρια τον περασμένο Μάρτιο, θα μπορούσε στο μέλλον να γίνει το προτιμώμενο νόμισμα για το διεθνές εμπόριο ή να αντιμετωπίσει μία «κερδοσκοπική κατάρρευση», σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο.

Σε αντίθεση  με την τελευταία δεκαετία, όταν η αγορά του Bitcoin κυριαρχούνταν από ιδιώτες επενδυτές, η τελευταία άνοδός του σχετίζεται με την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή θεσμικών επενδυτών, σημειώνει η ανάλυση.

Εάν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες αποκτήσουν πρόσβαση σε ψηφιακά νομίσματα που θα εκδώσουν οι κεντρικές τράπεζες και σε stablecoins, τότε η παγκόσμια διάδοση του Bitcoin και η δυνατότητα γρήγορων πληρωμών που προσφέρει θα μπορούσαν να το καταστήσουν κατάλληλα τοποθετημένο για να γίνει το προτιμώμενο νόμισμα του διεθνούς εμπορίου, αναφέρει η Citi.

Μέχρι σήμερα, οι τεράστιες διακυμάνσεις του και το σχετικά υψηλό κόστος συναλλαγών αποτρέπουν τη χρήση του Bitcoin στο εμπόριο. Όμως, τον τελευταίο χρόνο έχει αποκτήσει δυναμική σε κάποιες αναδυόμενες αγορές, όπως για παράδειγμα στη Νιγηρία.

Σύμφωνα με τη Citi, για να πάρει το Bitcoin τη θέση του δολαρίου και να γίνει το de facto νόμισμα του διεθνούς εμπορίου, θα χρειαστούν αλλαγές στην αγορά του, που να επιτρέπουν την ευρύτερη συμμετοχή των θεσμικών και τη στενότερη εποπτεία από τις χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές.

«Υπάρχουν πολλά ρίσκα και εμπόδια στο δρόμο του Bitcoin προς την πρόοδο. Αλλά σταθμίζοντας αυτά τα πιθανά εμπόδια έναντι των ευκαιριών, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το Bitcoin βρίσκεται σε σημείο καμπής», τονίζει η Citi.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News