Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 13:48
BUSINESS & FINANCE

Ε.Ε.: Ξεκάθαρους κανόνες για τα ταξίδια ζητεί ο Χ. Θεοχάρης

Επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο Τιερί Μπρετόν

Ε.Ε.: Ξεκάθαρους κανόνες για τα ταξίδια ζητεί ο Χ. Θεοχάρης

Bραχυπρόθεσμα μέτρα για την επερχόμενη τουριστική περίοδο, αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανοικοδόμηση της τουριστικής βιομηχανίας σε μια νέα, πιο ανθεκτική προοπτική, προτείνει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Τιερί Μπρετόν εν όψει της σημερινής άτυπης συνόδου των αρμόδιων υπουργών της Ε.Ε.

Ο υπουργός Τουρισμού υπογραμμίζει την ανάγκη θέσπισης ξεκάθαρων κανόνων σχετικά με τους ταξιδιώτες αλλά και τις επιχειρήσεις ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η δυνατότητα σχεδιασμού. Παράλληλα, προτείνει την ίδρυση Τουριστικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας με στόχο την περαιτέρω προώθηση των τουριστικών θεμάτων.

Σε σχέση με την επίτευξη των στόχων, μεσοπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων, σημειώνει την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης της ανάπτυξης, αλλά και τη διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής τουριστικής στρατηγικής που θα έχει ορίζοντα τα επόμενα δέκα χρόνια. «Η διατήρηση των δεξιοτήτων, η επίτευξη της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, αλλά και η προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον τουρισμό, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, αποτελούν κινήσεις υψίστης σημασίας» σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη.

Ο υπουργός Τουρισμού υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη ακόμη πιο άμεσων κινήσεων ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση και προτείνει την άμεση δημιουργία του απαραίτητου λειτουργικού πλαισίου σε σχέση με συγκεκριμένα θέματα.

Ειδικότερα, θέτει στην επιστολή του τα εξής θέματα:

  • Πιστοποιητικό Εμβολιασμού
  • Πρωτόκολλα ελέγχου μέσω «rapid tests» και διασφάλιση διαθεσιμότητας
  • Επίλυση τεχνικών θεμάτων σχετικά με την PLF (Passenger Locator Form) και δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής φόρμας (EU PLF).
  • Θέσπιση ξεκάθαρων κοινών κανόνων ταξιδιών τόσο ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με τρίτες χώρες.
  • Δημιουργία ελεύθερων ζωνών μετακίνησης μεταξύ συγκεκριμένων χωρών ή περιοχών ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών
  • Πρωτόκολλα Υγιεινής
  • Προσωρινό πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News