Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 12:51
BUSINESS & FINANCE

Το οικονομικό «θαύμα» της Τουρκίας μέσα στην πανδημία

Ανάπτυξη 5,9% στο τρίμηνο και 1,8% για το σύνολο του 2020

Το οικονομικό «θαύμα» της Τουρκίας μέσα στην πανδημία

Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5,9% εμφάνισε η τουρκική οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, καταφέρνοντας να ξεπεράσει όλες τις χώρες των G20, με εξαίρεση την Κίνα, η οποία σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5%.

Μάλιστα, για το σύνολο του έτους, παρά την πανδημία του κορωνοϊού και τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα, το εγχώριο ΑΕΠ κινήθηκε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς διαμορφώθηκε στο +1,8%. Και πάλι η καλύτερη επίδοση, με εξαίρεση την Κίνα.

Το οικονομικό «θαύμα» της Τουρκίας μέσα στην πανδημία-1

Το «θαύμα» της τουρκικής οικονομίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια και στην πιστωτική επέκταση, η οποία κατάφερε να τονώσει την καταναλωτική ζήτηση. Φυσικά, το τίμημα αυτής της επιλογής ήταν η ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος, το οποίο το προηγούμενο έτος έχασε το 20% της αξίας του.

Ειδικότερα, στο δ’ τρίμηνο, η τουρκική οικονομία κατάφερε

  • να αυξήσει κατά 8% την κατανάλωση νοικοκυριών
  • να αυξήσει κατά 10,3% τις επενδύσεις επιχειρήσεις
  • να αυξήσει κατά 6,6% τις δαπάνες δημοσίου

«Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση στήριξε σημαντικά την κατανάλωση, παρότι οι εξαγωγές παρέμειναν υπό πίεση» σχολίασε ο Καν Αγιάν, αναλυτής της Aktif Bank, ο οποίος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη του 2021 θα ξεπεράσει το 5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά περίπου 2% στο δ’ τρίμηνο, ενώ οι εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Μέχρι και τον Οκτώβριο, όταν υπήρξε απόφαση αλλαγής της διοίκησης στην κεντρική τράπεζα, η Άγκυρα ακολουθούσε μια φιλο-αναπτυξιακή πολιτική, προσπαθώντας να κρατήσει όσο το δυνατόν σε χαμηλότερα επίπεδα το βασικό επιτόκιο και στηρίζοντας τον τραπεζικό δανεισμό.

Οι τράπεζες, ειδικότερα, κατά το τελευταίο τρίμηνο, επιτάχυναν τον δανεισμό προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να υπάρξει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ωστόσο, αυτό το μίγμα πολιτικής είχε ως συνέπεια τον πλήρη εκτροχιασμό του πληθωρισμού, ο οποίος διατηρήθηκε σε διψήφια επίπεδα καθ όλη τη διάρκεια του 2020, αλλά και τη «βαθιά» υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, το οποίο απώλεσε το 1/5 της αξίας του.

Στη συνέχεια, όμως, η Άγκυρα αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση, υιοθετώντας μια πιο «ορθόδοξη» νομισματική πολιτική. Δηλαδή αύξησε τα επιτόκια (από 10,2% σε 17%), προκειμένου να «καταπολεμήσει» τον υψηλό πληθωρισμό και να στηρίξει την καταρρέουσα λίρα. Πράγμα και το οποίο πέτυχε, ιδίως όσον αφορά το εγχώριο νόμισμα (+15% από τον Νοέμβριο).

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Νασί Αγκμπάλ, ο οποίος και πιστώνεται αυτή την επιτυχία, καλείται επομένως να λύσει αυτό τον «γρίφο», πετυχαίνοντας την περαιτέρω σταθεροποίηση των τιμών, χωρίς όμως να επηρεάσει δυσμενώς την ανάπτυξη και την απασχόληση..

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News