BUSINESS & FINANCE

Επιστρεπτέα 6: Έρχεται η ΚΥΑ – Ποιοι «κόβονται»

Επιστρεπτέα 6: Έρχεται η ΚΥΑ – Ποιοι «κόβονται»

Υπογράφεται και δημοσιεύεται σήμερα ή αύριο η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα κριτήρια υπαγωγής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, προκειμένου μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν καταβληθεί τουλάχιστον τα μισά από τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί. Αναμένεται ότι θα «κοπούν» αρκετές αιτήσεις καθώς δεν θα πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις για τον τζίρο.  

Συγκεκριμένα, από τις περίπου 721.000 αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 που υποβλήθηκαν μέχρι το κλείσιμο της πλατφόρμας την προηγούμενη εβδομάδα, ένα μεγάλο ποσοστο (ίσως και πάνω από 40%) είτε δεν είχαν τον Ιανουάριο πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, είτε ο μηνιαίος τζίρος αναφοράς είναι χαμηλότερος από 200 ευρώ.

Η ΚΥΑ που θα καθορίζει με ακρίβεια τα κριτήρια υπαγωγής αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα ή αύριο, ώστε – αφού λειτουργήσει ο “κόφτης” – να προκύψει ο τελικός αριθμός των επιχειρήσεων που θα μοιραστούν τα 500 εκατ. ευρώ του 6ου κύκλου. Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται μέχρι την Παρασκευή και στόχος είναι να πιστωθούν τα χρήματα τουλάχιστον στους μισούς δικαιούχους, με προοπτική να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα ελάχιστα ποσά ξεκινάνε από 500 ευρώ για επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους και φτάνουν μέχρι και τις 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Στα μέσα Μαρτίου, εξάλλου, αναμένεται ν’ ανοίξει η πλατφόρμα και για τις αιτήσεις που θα αφορούν την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 η οποία θα μοιράσει περίπου 1 δισ. ευρώ, ώστε, αθροιστικά απο την έναρξη τής πανδημίας, να έχουν καταβληθεί περίπου 8,5 δισ. ευρώ. Το βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση τζίρου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διαστημα του 2020. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Απριλίου και να ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News