Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 07:41
BUSINESS & FINANCE

Προς έκδοση ομολόγου 2,5 δισ. δολ. η Energean Israel Finance

Προς έκδοση ομολόγου 2,5 δισ. δολ. η Energean Israel Finance

Oμολογιακή έκδοση, ύψους 2,5 δισ. δολαρίων σχεδιάζει η Energean Israel Finance, θυγατρική κατά 100% του ομίλου της Energean Plc.

Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή προς το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ η Energean Plc, η ομολογιακή έκδοση θα απαρτίζεται από τέσσερα ισόποσα τμήματα (tranches), ωρίμανσης 2024, 2026, 2028 και 2031. Η έκδοση θα αναχρηματοδοτήσει το ύψους 1,45 δισ. δολ. δάνειο (Project Finance Facility) με το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί η επένδυση για την ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ και το ύψους 700 εκατ. δολ. που συνήφθη στα τέλη του 2020 για την χρηματοδότηση της εξαγοράς του ποσοστού που κατείχε η Kerogen στην Energean Israel, την επένδυση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Βόρειο Καρίς και άλλες ανάγκες.

Την εν λόγω ομολογιακή έκδοση αξιολογούν με Ba3 η Moody’s και με BB- η S&P. Ειδικότερα, η Moody’s χαρακτηρίζει την προοπτική του ομίλου της Energean ως σταθερή (stable), καθώς αναμένει έναρξη εμπορικής παραγωγής χωρίς περαιτέρω άξιες λόγου καθυστερήσεις και αναφέρεται στις θετικές προοπτικές ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς, Βόρειο Καρίς και Τανίν, με την εμπορική έναρξη παραγωγής για το πρώτο να αναμένεται στις αρχές του 2022.

Η αξιοποίηση των περίπου 66 δισ. κυβικών μέτρων αερίου και περίπου 63 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ρευστών υδρογονανθράκων (εκτιμήσεις 1P) εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ισχυρές ταμειακές ροές μετά την έναρξη εμπορικής αξιοποίησής τους, ενώ οι τιμές πώλησης, αν και συνδεόμενες με τα τιμολόγια ηλεκτρισμού στο Ισραήλ, είναι προστατευμένες από το ρίσκο των διακυμάνσεων καθώς βρίσκονται τώρα κοντά στο χαμηλότερο προβλεπόμενο σημείο τους (floor price).

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News