Business & Finance Κυριακή 28/02/2021, 13:53
BUSINESS & FINANCE

Πώς φθάσαμε στη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Στις 8 Μαρτίου η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ

Πώς φθάσαμε στη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Τις επιπτώσεις της πανδημίας τόσο στη δημιουργία ελλείμματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης όσο και στη διεύρυνση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου, αναλύει έκθεση της Eurobank για την εβδομαδιαία πορεία της ελληνικής οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, στο δημοσιονομικό πεδίο, η αύξηση των δαπανών με σκοπό την άμβλυνση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης και η μείωση των εσόδων λόγω συρρίκνωσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας μετέτρεψαν το πλεόνασμα των προηγουμένων ετών σε υψηλό έλλειμμα.

Στο πεδίο του εξωτερικού ισοζυγίου δε, ο μεγάλος βαθμός ευαισθησίας του τουριστικού κλάδου στην πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στην απότομη συρρίκνωση του πλεονάσματος των υπηρεσιών με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η αύξηση του τελευταίου συγκρατήθηκε σ’ έναν βαθμό από τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 11,2 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές από έλλειμα 2,7 δισ. το 2019

Πώς φθάσαμε στη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών-1

Βάσει των χειμερινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης το 2020 (-10,0%), το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι ξεπέρασε το -6% από -1,5% το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη εκτίμηση για το ετήσιο ΑΕΠ του 2020 και των προσωρινών στοιχείων των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών του δ’ τριμήνου  προβλέπεται να ανακοινωθούν στις 8 Μαρτίου.

Πώς διαμορφώθηκε το έλλειμμα

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ισούται με το άθροισμα των ισοζυγίων (εισπράξεις μείον πληρωμές) των αγαθών, των υπηρεσιών, των πρωτογενών και των δευτερογενών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ετήσια διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 8,4 δισ. ευρώ το 2020 προήλθε από τη μείωση του πλεονάσματος των υπηρεσιών κατά 13,8 δισ. ευρώ και από τη συρρίκνωση των ελλειμμάτων των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων κατά 4,3 δισ. και 1,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα (σ.σ. το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρέμεινε
οριακά στάσιμο στα 0,6 δισ. πλεόνασμα). Τα δύο τελευταία, άλλωστε, συγκράτησαν σε έναν βαθμό την αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Η επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου της Ελλάδας το 2020 πραγματοποιήθηκε κυρίως κατά το β’ και το γ’ τρίμηνο. Αυτό εξηγείται από το μεγάλο μερίδιο των τουριστικών εσόδων σ’ αυτά τα δύο τρίμηνα.

Άλλωστε, λόγω της ισχυρής μείωσης της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 24 εκατ. ταξιδιώτες το 2020 (-76,5%), οι τουριστικές εισπράξεις συρρικνώθηκαν στα 4,3 δισ. από 18,2 δισ. ευρω το 2019 (-76,5%). 

Βάσει της γνωστής και ισοδύναμης με την ταυτότητα του ΑΕΠ σχέσης που εξισώνει το εξωτερικό ισοζύγιο με τη διαφορά ανάμεσα στη συνολική αποταμίευση και τη συνολική επένδυση, η αύξηση του εξωτερικού δανεισμού της ελληνικής οικονομίας το 2020, μέγεθος το οποίο αποτυπώνεται στην ενίσχυση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αντανακλάται στη μείωση της αποταμίευσης της γενικής κυβέρνησης.

Για τα πρώτα τρία τρίμηνα που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το σύνολο των αποταμιευτικών ροών της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα -5,3 δισ. ευρώ από +4,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2019. Την ίδια χρονική περίοδο, το σύνολο των επενδύσεων (πάγια και μεταβολή αποθεμάτων) μειώθηκε οριακά στα 17,0 δισ. ευρώ από 17,1 δισ. ευρώ το 2019.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News