Business & Finance Κυριακή 28/02/2021, 13:36
BUSINESS & FINANCE

Η κινεζική πρωτοχρονιά «φρέναρε» τον Δράκο

Επιβράδυνση της κινεζικής ανάκαμψης

Η κινεζική πρωτοχρονιά «φρέναρε» τον Δράκο

Ρυθμούς «κατέβασε» τον Φεβρουάριο η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, η οποία -όπως φαίνεται- επηρεάστηκε αρνητικά από τις διακοπές της κινεζικής πρωτοχρονιάς.

Αποτέλεσμα ήταν ο δείκτης μεταποίησης PMI να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, καθώς διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες από 51,3 μοναδες τον Ιανουάριο.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υπηρεσιών και κατασκευών PMI διολίσθησε στις 51,4 μονάδες από 51,6 μονάδες, παρά τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση στις 52 μονάδες. Μάλιστα, η παραπάνω επίδοση είναι η χειρότερη των τελευταίων 12 μηνών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις άνω των 50 μονάδων σημτοδοτούν την ανάπτυξη και οι μετρήσεις κάτω των 50 μονάδων τη συρρίκνωση του κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σύνηθες φαινόμενο να υπάρχει μια επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της κινεζικής πρωτοχρονιάς, η οποία φέτος έπεσε τον Φεβρουάριο, καθώς αρκετά εργοστάσια και επιχειρήσεις κλείνουν για διακοπές.

Σμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, πάντως, η κινεζική οικονομία αναμένεται να καταγράψει εντυπωσιακό rebound της τάξης του 8,1% κατά τη διάρκεια του 2021, κάτι το οποίο είχε διαφανεί και στα τέλη του 2020. 

Άλλωστε, παρά την πανδημία του κορωνοϊού και τα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα, η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ κατά το προηγούμενο έτος ήταν θετική κατά 2,3%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News