BUSINESS & FINANCE

«Στοίχημα» 1,6 δισ. για την Ελλάδα οι ψηφιακοί νομάδες  

Το «ελληνικό πακέτο» για τους ψηφιακούς νομάδες

«Στοίχημα» 1,6 δισ. για την Ελλάδα οι ψηφιακοί νομάδες  

«Μπορώ με ευκολία να σκεφτώ πως θα εργάζομαι από ένα νησί στην Ελλάδα. Είναι μια πολύ όμορφη χώρα. Ως εργοδότης με ενδιαφέρει επίσης το ταλέντο και όχι η χώρα στην οποία βρίσκεται κάποιος εργαζόμενος. Είναι σημαντικό στη χώρα αυτή να υπάρχουν υποδομές δικτύωσης και ένα ευρύτερο οικοσύστημα τεχνολογίας που να επιτρέπει την εργασία από απόσταση».

Με αυτά τα λόγια αποτύπωνε τη νέα εικόνα της χώρας στο εξωτερικό στα μέσα Ιαγουάριου ο John Roese ο Chief Technology Officer (CTO) της Dell Technologies μιλώντας στην «Κ». Για να φτάσει όμως εκεί η χώρα χρειάστηκε προσπάθεια και μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που ήρθαν να συμπληρώνουν τα άλλα ανταγωνιστικά πλεονέκτημα της Ελλάδας, δηλαδή την φυσική ομορφιά, το πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό περιβάλλον, τον ήλιο, τη θάλασσα και το ήπιο κλίμα.

Πριν δυο μήνες ολοκληρώθηκε η δημοπρασία 5G και οι νέες γρήγορες συνδέσεις που επιτρέπουν ολοένα και πιο απαιτητικές χρήσεις λειτουργούν πλέον σε πολλές από τις μεγάλες πόλεις. Στο Ταμείο Ανάκαμψης που ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συνολικά 32 δισ για την Ελλάδα, το 20%, πηγαίνει στο ψηφιακό τομέα. Ήδη τρέχουν και θα τρέξουν ακόμα πολλά περισσότερα ψηφιακά έργα, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής εκπαίδευσης και έργα συνδεσιμότητας, ώστε όλα τα μέρη της Ελλάδας να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υποδομές.

Η δημιουργία της βάσης δεδομένων Elevate Greece και οι επιθετικές προσπάθειες του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη στήριξη του ελληνικού αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος είναι δυο ακόμα κομμάτια του μηχανισμού που φιλοδοξεί να φέρει στη χώρα πλήθη «ψηφιακών νομάδων», Ατόμων που κατά κανόνα μπορούν να δουλέψουν απομακρυσμένα με έδρα την Ελλάδα. Σύμφωνα με το MIT Enterprise Forum, εάν η Ελλάδα προσέλκυε 100.000  ψηφιακούς νομάδες  ετησίως, με μία μέση παραμονή 6 μηνών, θα μπορούσε να ωφεληθεί με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν με το ισοδύναμο 2,5 εκατομμυρίων τουριστών για μία εβδομάδα παραμονής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, και καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός για την προσέλκυσή τους είναι μεγάλος, ψηφίστηκε πρόσφατα από την βουλή νόμος που δίνει έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας. Η φοροαπαλλαγή είναι διάρκειας 7 ετών υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος δεν υπήρξε στο παρελθόν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας. Επίσης η κυβέρνησης οριστικοποιεί την διαδικασία για την έκδοση Visa ειδικά για ψηφιακούς νομάδες.

Παράλληλά στη χώρα υπάρχει πλέον έναν συντελεστής φόρου εισοδήματος εταιρειών 24% και, έναν συντελεστής φόρου μερισμάτων μόλις 5%. Έχουν θεσμοθετηθεί και οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις που επιτρέπουν την εγγραφή όλης της επένδυσης ως εξόδου από τα πρώτα χρόνια και όχι σε βάθος χρόνου. Στοιχείο που αποτελεί κίνητρο για ψηφιακές επενδύσεις και δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη

Στη μισθωτή απασχόληση, μειωθήκαν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης συνολικά 4%, και έχει ανασταλεί με στόχο την κατάργηση η επιβάρυνση του φόρου αλληλεγγύης, που ανερχόταν έως και στο 10% του εισοδήματος.

Παράλληλα υπάρχει πλέον ένας ειδικό κατ ‘αποκοπήν φορολογικός συντελεστής 15% για τα stock option και τις περιορισμένες μετοχές, που πέφτει στο 5% αν αφορά νεοσύστατες εταιρείες. Θεσπίστηκαν και φορολογικά κίνητρα για «Angel Investors» και επενδύσεις σε startups.

Επιπλέον, η χώρα διαθέτει πλέον πλαίσιο ειδικών φορολογικών καθεστώτων για να προσελκύσει αυτούς που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοί της: Αυτό ξεκίνησε με το πρόγραμμα non dom, που προβλέπει έναν κατ ‘αποκοπή φόρο 100 χιλιάδων για το διεθνές εισόδημα όσων έρθουν στην Ελλάδα και συνεχίστηκε με την πρόσφατη ψήφιση νέου νομικού πλαισίου για τα family offices..

Το «ελληνικό πακέτο» για τους ψηφιακούς νομάδες είναι πλέον πολύ ελκυστικό για να αγνοηθεί. Και αυτό γίνεται πλέον αντιληπτό διεθνώς .

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News