Business & Finance Κυριακή 28/02/2021, 09:15
BUSINESS & FINANCE

Πώς η Τουρκία κέρδισε το «πρωτάθλημα» ανάπτυξης;

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9% στο δ' τρίμηνο

Πώς η Τουρκία κέρδισε το «πρωτάθλημα» ανάπτυξης;

Μπορεί το 2020 -στο σύνολό του- να μην ήταν το καλύτερο δυνατό έτος για την ίδια, αλλά η Τουρκία κατάφερε να αναδειχθεί σε «πρωταθλήτρια» ανάπτυξης, όσον αφορά το δ’ τρίμηνο του 2020.

Και πώς συνέβη αυτό; Χάρη στην αντικρουόμενη πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για ένα μεγάλο διάστημα προτίμησε να στηρίξει την ανάπτυξη, «θυσιάζοντας» τόσο τον πληθωρισμό όσο και την αξία της τουρκικής λίρας.

Αποτέλεσμα ήταν το τουρκικό ΑΕΠ, κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, να ενισχυθεί κατά 6,9%, ξεπερνώντας -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg- κάθε άλλη χώρα της ομάδας των G20, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας.

Πώς η Τουρκία κέρδισε το «πρωτάθλημα» ανάπτυξης;-1

Μέχρι την αλλαγή της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας, τον περασμένο Οκτώβριο, η Άγκυρα ακολουθούσε μια φιλο-αναπτυξιακή πολιτική, προσπαθώντας να κρατήσει όσο το δυνατόν σε χαμηλότερα επίπεδα το βασικό επιτόκιο και στηρίζοντας τον τραπεζικό δανεισμό.

«Οι βασικοί πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας στο τελευταίο τρίμηνο ήταν η βιομηχανική παραγωγή και η πιστωτική επέκταση» εξηγεί, χαρακτηριστικά, ο Καν Αγιάν, αναλυτής στην Aktif Bank. 

Οι τράπεζες, ειδικότερα, κατά το τελευταίο τρίμηνο, επιτάχυναν τον δανεισμό προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να υπάρξει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ωστόσο, αυτό το μίγμα πολιτικής είχε ως συνέπεια τον πλήρη εκτροχιασμό του πληθωρισμού, ο οποίος διατηρήθηκε σε διψήφια επίπεδα καθ όλη τη διάρκεια του 2020, αλλά και τη «βαθιά» υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, το οποίο απώλεσε το 1/5 της αξίας του.

Στη συνέχεια, όμως, η Άγκυρα αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση, υιοθετώντας μια πιο «ορθόδοξη» νομισματική πολιτική. Δηλαδή αύξησε τα επιτόκια (από 10,2% σε 17%), προκειμένου να «καταπολεμήσει» τον υψηλό πληθωρισμό και να στηρίξει την καταρρέουσα λίρα. Πράγμα και το οποίο πέτυχε, ιδίως όσον αφορά το εγχώριο νόμισμα (+15% από τον Νοέμβριο).

Ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Νασί Αγκμπάλ, ο οποίος και πιστώνεται αυτή την επιτυχία, καλείται επομένως να λύσει αυτό τον «γρίφο», πετυχαίνοντας την περαιτέρω σταθεροποίηση των τιμών, χωρίς όμως να επηρεάσει δυσμενώς την ανάπτυξη και την απασχόληση..

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News