Business & Finance Σάββατο 27/02/2021, 09:36
BUSINESS & FINANCE

Κτηματολόγιο: Mega – project για την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων

Ιδρύονται 92 κτηματολογικά γραφεία

Κτηματολόγιο: Mega – project για την ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων

Επιτάχυνση της κτηματογράφησης, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και mega-project για την ψηφιοποίηση περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Η διαδικασία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, θα διαρκέσει έως το 2024, με τις πρώτες ψηφιακές υπηρεσίες να παρέχονται εμπροσθοβαρώς, δηλαδή από τις αρχές Μαρτίου.

Χαρακτηριστικά, οι επαγγελματίες -όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης- θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα ψηφιοποιημένα στοιχεία του Κτηματολογίου από τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Ό,τι κάνει σήμερα ένας δικηγόρος όταν πηγαίνει σε ένα γραφείο Κτηματολογίου, θα γίνεται πλέον από το γραφείο του χωρίς ταλαιπωρία, συνωστισμό. Κι αντίστοιχα δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι θα έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στα στοιχεία που έχουν σχέση με την δική τους δραστηριότητα». 

Στη βάση του σχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται η σταδιακή μετεξέλιξη των 390 υποθηκοφυλακείων, τα οποία σήμερα υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σε 92 σύγχρονα νέα κτηματολογικά γραφεία υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Μέχρι σήμερα, μάλιστα, έχουν ανοίξει έξι από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και 15 από τα 75 υποκαταστήματά τους.

Οι τρεις άξονες

– Επίσπευση της Κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα

Στόχος είναι μέσα στο 2021 να έχει ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της ελληνικής επικράτειας. Η συλλογή δηλώσεων αποτελεί το πρώτο επίπεδο Κτηματογράφησης, όπου οι πολίτες καλούνται να έρθουν σε επαφή με το Κτηματολόγιο και να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους. Στη συνέχεια ακολουθούν το στάδιο της Προανάρτησης και τέλος της Ανάρτησης, όπου πλέον η ιδιοκτησία των πολιτών κατοχυρώνεται και θωρακίζεται, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό περιβάλλον.

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η Συλλογή Δηλώσεων στο Ρέθυμνο, ακολουθούν τον Μάιο οι Κυκλάδες, λίγο αργότερα τα Χανιά και το Ηράκλειο και στο τέλος του έτους η Κέρκυρα και η Θεσπρωτία. Παράλληλα, και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι πολίτες που δεν έχουν μέχρι σήμερα δηλώσει την ακίνητη ιδιοκτησία τους, μπορούν να το πράξουν χωρίς την επιβολή προστίμων.

– Επιτάχυνση του μετασχηματισμού των παλαιών υποθηκοφυλακείων σε σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία

Τα 390 υποθηκοφυλακεία, τα οποία σήμερα υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, θα μετεξελιχθούν σταδιακά και στο σύνολο τους σε 92 σύγχρονα νέα Κτηματολογικά Γραφεία υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει έξι από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και 15 από τα 75 υποκαταστήματά τους και αναμένεται μέσα στο 2021, παρά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, ο μετασχηματισμός να εξελιχθεί ομαλά καθώς κάθε μήνα ανοίγουν δυο νέα κτηματολογικά γραφεία. Εντός του επόμενου τριμήνου ανοίγουν νέα Κτηματολογικά Γραφεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια, Ηλιούπολη) αλλά και στην περιφέρεια (Πάτρα, Μυτιλήνη, Έδεσσα, Σέρρες), ενώ ακολουθεί τον Ιούνιο η Θεσσαλονίκη.

– Ψηφιοποίηση δομών και υπηρεσιών του Κτηματολογίου με στόχο να εξελιχθεί σε ένα «ψηφιακό Κτηματολόγιο».

Ήδη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προγραμματίσει τη λειτουργία πολλών νέων ψηφιακών υπηρεσιών εντός του προσεχούς εξαμήνου, οι οποίες θα αναβαθμίσουν σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών που συνεργάζονται με το Κτηματολόγιο. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι ο πολίτης και ο επαγγελματίας να μην χρειάζεται να επισκέπτεται τα κατά τόπους Κτηματολογικά Γραφεία -αν εξαιρέσουμε τις απολύτως απαραίτητες συναλλαγές.

Το mega-project της ψηφιοποίησης

Μέσα σ’ όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η έναρξη υλοποίησης της ψηφιοποίησης του Αρχείου των Υποθηκοφυλακείων, το οποίο κατά προσέγγιση φτάνει τις 600.000.000 σελίδες. Το έργο είναι προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να απαλλάξει το ελληνικό Δημόσιο από τόνους χαρτιού κι από την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, καθώς όλα τα αρχεία θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή. Το τεύχος δημοπράτησης προβλέπει μέχρι τέσσερις αναδόχους με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης την επόμενη τριετία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News