Business & Finance Παρασκευή 26/02/2021, 13:35
BUSINESS & FINANCE

Πόσες επιχειρήσεις άνοιξαν και πόσες έκλεισαν μέσα στην πανδημία

Πώς επέδρασαν τα μέτρα στήριξης

Πόσες επιχειρήσεις άνοιξαν και πόσες έκλεισαν μέσα στην πανδημία

Σταθερός έμεινε ο αριθμός των ενάρξεων λειτουργίας επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας.

Μάλιστα, με βάση τα ίδια στοιχεία, οι λήξεις λειτουργίας επιχειρήσεων εμφάνισαν σημαντική μείωση της τάξης του 22%, κάτι το οποίο αποδίδεται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας το έτος 2020 ανήλθαν σε 84.122, παρουσιάζοντας μείωση 0,05% σε σχέση με το έτος 2019 που είχαν ανέλθει σε 84.164.
  • Οι λήξεις λειτουργίας επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας το έτος 2020 ανήλθαν σε 37.345, παρουσιάζοντας μείωση 22,7% σε σχέση με το 2019 που είχαν ανέλθει σε 48.290.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω φαινόμενο, δηλαδή ο περιορισμός των «λουκέτων», έχει προσλάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, με τις χρεοκοπίες εταιρειών να έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, ως απόρροια των μέτρων στήριξης. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση αυξάνει τους φόβους για ένα «κύμα» – πτωχεύσεων αμέσως μόλις υπάρξει άρση των μέτρων και επαναφορά στην κανονικότητα. 

Ποιοι τομείς επηρεάστηκαν περισσότερο

Ο τομέας οικονομικής δραστηριότητας Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία παρουσίασε το μεγαλύτερο, σε απόλυτο μέγεθος, πλήθος ενάρξεων λειτουργίας επιχειρήσεων, με 14.847 ενάρξεις.

Ο τομέας Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, από την πλευρά του, εμφάνισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, 92,9%, στις ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα, ο τομέας Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, 37,2%, ενώ ο τομέας οικονομικής δραστηριότητας Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών παρουσίασε το μεγαλύτερο, σε απόλυτο μέγεθος, πλήθος λήξεων λειτουργίας επιχειρήσεων, με 8.082 λήξεις.

Ο τομέας Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, τέλος, κατέγραψε ποσοστιαία αύξηση, 26,4%, στις λήξεις λειτουργίας επιχειρήσεων, ενώ ο τομέας Ενημέρωση και Επικοινωνία εμφάνισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, 40,3%, στις λήξεις λειτουργίας επιχειρήσεων.

Πόσες επιχειρήσεις άνοιξαν και πόσες έκλεισαν μέσα στην πανδημία-1

Γεωγραφική κατανομή

Η Περιφέρεια Κρήτης παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση, 8,6%, στο πλήθος των ενάρξεων λειτουργίας επιχειρήσεων, ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σημείωσε την αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση, 21,2%.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δε, κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση, 28,1% στο πλήθος των λήξεων λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ δεν παρατηρήθηκε αύξηση σε κάποια Περιφέρεια της Ελλάδας.

Πόσες επιχειρήσεις άνοιξαν και πόσες έκλεισαν μέσα στην πανδημία-2

Οι νομικές μορφές

Οι Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση, 18,9%, στο πλήθος των ενάρξεων λειτουργίας επιχειρήσεων, ενώ οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), παρουσίασαν την αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση, 26,4%.

Οι Κοινοπραξίες εμφάνισαν τη μεγαλύτερη μείωση, 37,4%, στο πλήθος των λήξεων λειτουργίας επιχειρήσεων, ενώ δεν παρατηρήθηκε αύξηση στις λήξεις λειτουργίας επιχειρήσεων σε κάποια κατηγορία νομικής μορφής.

Πόσες επιχειρήσεις άνοιξαν και πόσες έκλεισαν μέσα στην πανδημία-3

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News