BUSINESS & FINANCE

Βελτιωμένες επιδόσεις φέτος και το 2022 «βλέπουν» τα ΕΛΠΕ

Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων του 2020 και οι εκτιμήσεις της διοίκησης 

Βελτιωμένες επιδόσεις φέτος και το 2022 «βλέπουν» τα ΕΛΠΕ

Την πεποίθηση της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων ότι οι συνθήκες θα ομαλοποιηθούν κατά  τα επόμενα τρίμηνα αντικατοπτρίζει πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση του Ομίλου (που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο) για μέρισμα 10 σεντ/μετοχή για τη χρήση του 2020. Όπως τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές -μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου-, η πρόταση αυτή αποτελεί «ένδειξη σταθερότητας» που δείχνει ότι η εταιρεία άντεξε σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά (που σημαδεύτηκε -μεταξύ άλλων- από την συρρίκνωση της αγοράς πετρελαϊκών προϊόντων και την διαμόρφωση των περιθωρίων διύλισης σε ιστορικά χαμηλά) και θα επιστρέψει σε τροχιά κανονικότητας την περίοδο 2021-2022.

Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων των ΕΛΠΕ για τη χρήση του 2020 δείχνει ότι οι παρενέργειες από το χειρότερο περιβάλλον που έχει καταγραφεί ποτέ για τον κλάδο διύλισης και τον περιορισμό της ζήτησης (με τα αεροπορικά καύσιμα να καταγράφουν βουτιά 67%, τα καύσιμα πλοίων 33% και τα καύσιμα για μεταφορές 13% αντίστοιχα) αμβλύνθηκαν εν πολλοίς από τις θετικές επιπτώσεις των λεγόμενων «contango trades» (εμπορικές συναλλαγές προαγοράς και αποθήκευσης φορτίων), την αύξηση των εξαγωγών και τη βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων του Ομίλου.

Εν μέσω της πανδημίας, τα ΕΛΠΕ συνέχισαν να υλοποιούν κανονικά το επενδυτικό τους πρόγραμμα (με τα capex να προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ το 2020), που είχε τρεις βασικούς άξονες, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της εταιρείας (με τον Ασπρόπυργο στο επίκεντρο), την περαιτέρω επέκταση στις ΑΠΕ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το λεγόμενο ESG  (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση) ανεβαίνει στην ατζέντα προτεραιοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των  επενδύσεων που βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ομίλου θα αυξηθεί στο 35% φέτος από 20% το 2020. Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό αυτό καταλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, το οποίο διπλασιάστηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο και περιλαμβάνει πλέον projects -σε διάφορα στάδια ωριμότητας- ισχύος 1,3 GW. Ξεχωρίζει το εμβληματικό φωτοβολταϊκό πάρκο  των 204 MW, όπου οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν (παρά τις δυσκολίες που προκαλούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω COVID), με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το έργο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2022. Φωτοβολταϊκά projects ισχύος 150 MW βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο άδειο αδειοδότησης, άλλα 190 MW «φωτοβολταϊκής ισχύος» εξασφάλισαν Βεβαίωση Παραγωγού,  ενώ τα ΕΛΠΕ κατέθεσαν στη ΡΑΕ αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς  ισχύος 215 MW κατά τον κύκλο του Δεκεμβρίου. 

Σημειώνεται τέλος ότι, τα ΕΛΠΕ προχωρούν σε κινήσεις για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης αξιοποιώντας και τις διατάξεις του σχετικού νόμου 4706/2020, με τη διοίκηση να προαναγγέλλει μια νέα δομή που θα προτείνει στην Γενική Συνέλευση του Ιουνίου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News