Business & Finance Παρασκευή 26/02/2021, 07:34 ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΠΑΓΩΝΗΣ
ΑΡΘΡΟ

Προκαταβολή Σύνταξης: Μια ηθική υποχρέωση της Πολιτείας

Προκαταβολή Σύνταξης: Μια ηθική υποχρέωση της Πολιτείας

Ο κύβος ερρίφθη: Σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπέγραψαν από κοινού οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και εξειδικεύει την νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, όσοι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ έχουν υποβάλει ή πρόκειται να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης θα λάβουν άμεσα μια προκαταβολή έναντι της οριστικής τους σύνταξης, ένα προσωρινό εισόδημα, αντίστοιχο του ποσού της Εθνικής Σύνταξης που θα δικαιούνταν ανάλογα με τα χρόνια που έχουν εργαστεί.

Προκαταβολή Σύνταξης: Μια ηθική υποχρέωση της Πολιτείας-1Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ διευκρινίζει ότι για τα άτομα άνω των 67 ετών που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης το ποσό αυτό είναι 384 ευρώ, ενώ για τα άτομα που είναι μεταξύ 62-67 ή και κάτω των 62 ετών αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, το ποσό είναι 360 ευρώ. Αυτά θα είναι αντίστοιχα τα ποσά που θα λάβει αναδρομικά ο κάθε δικαιούχος για κάθε ένα μήνα που πέρασε από την αίτησή του και το ποσό αυτό θα λαμβάνει κάθε μήνα μέχρι την οριστική απονομή της σύνταξής του. Αν του οφείλονται αναδρομικά π.χ. 10 μηνών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ο δικαιούχος θα λάβει αναδρομικά 3.840 ευρώ και θα συνεχίσει να λαμβάνει το ποσό των 384 ευρώ κάθε μήνα μέχρι να οριστικοποιηθεί η σύνταξη του. Πρόβλεψη υπάρχει και για τις κατηγορίες δικαιούχων κάτω των 62 ετών, με το ποσό της προκαταβολής να κυμαίνεται από 360 έως 384 ευρώ, ανάλογα την κατηγορία σύνταξης και την ηλικία, ενώ το ποσό των 384 € θα δοθεί και σε δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων που πληρούν τις ελάχιστες εκ του νόμου προϋποθέσεις και κατέχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ. Προβλέψεις υπάρχουν και για τους κληρονόμους συνταξιούχων, συζύγους ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Το αντίστοιχο κάθε φορά ποσό θα δίδεται κάθε μήνα μέχρι την έκδοση απόφασης προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης. Αφού εκδοθεί η προσωρινή ή οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, η προκαταβολή σύνταξης θα συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η ηγεσία του Υπουργείου θέλει αυτές οι καταβολές να γίνουν γρήγορα και γι’ αυτό προβλέπεται μια όσο το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία στη βάση των στοιχείων που τηρούνται στον e-ΕΦΚΑ σχετικά με την ηλικία και τα έτη ασφάλισης ή με Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου. Όλη η διαδικασία θα γίνει χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία και χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών σε φυσική μορφή, μέσα από πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο gov.gr. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του e-ΕΦΚΑ, εντός δυο μηνών το σύστημα θα είναι πλήρως έτοιμο για τη χορήγηση της προκαταβολής αυτής. Σύμφωνα πάλι με τα επίσημα στοιχεία που ο Υπουργός παρουσίασε στην Βουλή, η ρύθμιση αυτή αφορά 100-105 χιλ. δικαιούχους που δεν έχουν λάβει ούτε προσωρινή σύνταξη.

Κάποιοι θα θεωρήσουν αυτό το μέτρο μια εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα. Άλλοι σίγουρα θα το θεωρήσουν παραδοχή της πλήρους υπαιτιότητας του Φορέα, του Υπουργείου και των ηγεσιών του, παρελθουσών και τωρινής, στην καθυστέρηση απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Δεν είναι κάτι τέτοιο. Η καταβολή της προκαταβολής σύνταξης είναι απλά και μόνο «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα». Είναι η ηθική υποχρέωση της Πολιτείας προς τους ανθρώπους που εργάστηκαν όλη τους τη ζωή, στήριξαν και πρόσφεραν στο ασφαλιστικό σύστημα, να τους δώσει τα μέσα να περάσουν με αξιοπρέπεια τις μέρες μέχρι την απονομή της προσωρινής και της οριστικής τους σύνταξης, ειδικά όταν οι μέρες αυτές περιλαμβάνουν μεγάλες θρησκευτικές και οικογενειακές γιορτές όπως το Πάσχα. Δεν μπορεί το κράτος να είναι δεμένο σε γραφειοκρατικές λογικές που το οδηγούν σε ανάλγητες καθυστερήσεις και δυσκολεύουν τη ζωή του πολίτη.

Είναι γνώρισμα μιας στιβαρής πολιτικής ηγεσίας να αναγνωρίζει μια κατάσταση για αυτό που είναι, να την εξετάζει και να βρίσκει με αποφασιστικότητα άμεσες και δυναμικές λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών, δρώντας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Τα αντανακλαστικά που επιδεικνύει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην παρούσα κατάσταση είναι λοιπόν τα σωστά και πιστώνονται στη διαχειριστική εμπειρία και γνώση της ηγεσίας του Υπουργείου.

Είναι όμως λύση τελικά αυτή η ρύθμιση της προκαταβολής σύνταξης; Είναι η καλύτερη δυνατή λύση στην παρούσα φάση. Είναι μια προσωρινή λύση που η συγκυρία επιβάλλει. Όταν η συγκυρία προστάζει, πρέπει να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και είναι από αυτό το ύψος που θα κριθούμε. Με την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων που φέρνουν α) η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, β) οι μεταρρυθμίσεις και γ) η ακούραστη εργασία των στελεχών του Φορέα σε κάθε βαθμίδα, όλο και περισσότεροι δικαιούχοι θα δουν τους επόμενους μήνες τις συντάξεις τους να απονέμονται και να οριστικοποιείται αυτή η σημαντική εκκρεμότητα του κράτους προς αυτούς και όλο και περισσότεροι νέοι αιτούντες θα δουν μια πιο ταχεία απονομή της σύνταξης τους.

Σαφώς και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι τέλειο και αψεγάδιαστο κάτι που αποτελεί εξ ορισμού προσωρινή λύση. Η προκαταβολή σύνταξης είναι όμως η μόνη λύση για να κάνουν Πάσχα οι άνθρωποι που περιμένουν μήνες ή και χρόνια την σύνταξη τους, που έχουν ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες και εν τούτοις, λόγω γραφειοκρατίας και άλλων παραγόντων δεν έχουν ακόμα μπορέσει να λάβουν την σύνταξη που δικαιούνται. Οι διαδικασίες του νόμου θα τηρηθούν στο ακέραιο, οι χρόνοι θα επιταχυνθούν και οι συντάξεις θα απονεμηθούν σε όλους τους δικαιούχους, όμως με αυτή τη ρύθμιση αποδεικνύεται το κοινωνικό πρόσωπο του κατ’ εξοχήν κοινωνικού Υπουργείου και του κατ’ εξοχήν κοινωνικού φορέα, που έχει σαν αποστολή την προστασία και τη φροντίδα όλων των πολιτών. Παράλληλα, με όλες τις κινήσεις εκσυγχρονισμού στις οποίες και η προηγουμένη και η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου και η ηγεσία του e-ΕΦΚΑ έχουν προβεί τους τελευταίους 18 μήνες, αποδεικνύεται και το μεταρρυθμιστικό πρόσωπο των φορέων. Με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και των άλλων εποπτευόμενων φορέων, με την δημιουργία του συστήματος ΑΤΛΑΣ, με την πλήρη και διαφανή λειτουργία του συστήματος ΗΛΙΟΣ και με σειρά άλλων ενεργειών και μεταρρυθμίσεων, η κοινωνική ασφάλιση και η απονομή συντάξεων στην Ελλάδα αλλάζει άρδην.

Σε έναν Μαραθώνιο δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις το νικητή στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής, ούτε και στο μέσο της, γιατί ένας μαραθώνιος έχει πολλά στοιχεία που τον καθορίζουν και είναι μια μακριά και δύσκολη διαδικασία. Όμως κάποια στιγμή το τοπίο ξεκαθαρίζει, καθώς οι αθλητές προχωρούν όλο και πιο κοντά στο σημείο τερματισμού. Αντίστοιχα, ο μαραθώνιος της απονομής των εκκρεμών συντάξεων στη χώρα δεν μπορεί να έχει από τώρα νικητή, όμως πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στον τερματισμό. Η απονομή της προκαταβολής σύνταξης είναι ένα ακόμα βήμα μπροστά και μια ανάσα σε όλους τους «αθλητές» της καθημερινότητας. Η Πολιτεία τιμά το ηθικό της χρέος και προετοιμάζει την επόμενη ημέρα. Σε αυτό το Μαραθώνιο νικητές θα είναι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν την προστασία που τους αρμόζει από το κοινωνικό κράτος. Σε αυτό το Μαραθώνιο θα τερματίσουμε όλοι μαζί!

* Ο Νικόλαος Χ. Παγώνης είναι υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News