Business & Finance Πέμπτη 25/02/2021, 17:48
BUSINESS & FINANCE

ΕΛΠΕ: Καθαρά κέρδη 5 εκατ. ευρώ το 2020 – Διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ

Απώλεια λειτουργικών κερδών 350 εκατ. ευρώ

ΕΛΠΕ: Καθαρά κέρδη 5 εκατ. ευρώ το 2020 – Διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ

Καθαρά κέρδη ύψους 5 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά τη διάρκεια του 2020, με τη διοίκηση της εταιρείας να προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Την ίδια ώρα, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) διαμορφώθηκαν σε 333 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο κρίνεται ως απολύτως ικανοποιητικό, δεδομένου του ιδιαίτερα δύσκολου περιβάλλοντος. 

Άλλωστε, ας μην λησμονούμε ότι κατά το προηγούμενο έτος υπήρξε πρωτοφανής πτώση της ζήτησης, με τα διαδοχικά lockdown να «στερούν» λειτουργικά κέρδη άνω των 350 εκατ. ευρώ, ενώ η υποτίμηση των αποθεμάτων, λόγω της πτώσης των ενεργειακών τιμών, υπερέβη τα 500 εκατ. ευρώ. 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ωστόσο, τα διυλιστήρια διατήρησαν τα υψηλά επίπεδα παραγωγής, επιτυγχάνοντας νέα αύξηση εξαγωγών κατά 11%. Επιπλέον, βελτιώθηκε η χρηματοοικονομική ρευστότητα με επιπρόσθετη χρηματοδότηση για σκοπούς διαχείρισης κινδύνου και υλοποίησης επενδύσεων, καθώς και με επιτυχή αναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών. 

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος προχώρησε σε εμπορικές συναλλαγές προαγοράς και αποθήκευσης φορτίων (contango trades), εκμεταλλευόμενος τους αποθηκευτικούς χώρους των εγκαταστάσεών του και εξασφαλίζοντας όφελος 70 εκατ. δολαρίων στο β’ εξάμηνο.

Στα 68 εκατ. τα κέρδη EBITDA στο δ’ τρίμηνο

Όσον αφορά ειδικά το δ’ τρίμηνο του 2020, η ανάκαμψη των διεθνών τιμών πετρελαίου είχε θετικό αντίκτυπο στην αποτίμηση των αποθεμάτων, ανακτώντας ένα μικρός μέρος των ζημιών των υπόλοιπων τριμήνων. Έτσι, τα κέρδη EBIΤDA ανήλθαν σε 68 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου ολοκληρώθηκε το εκτενές πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης του διυλιστηρίου Ασπροπύργου. Πέρα από την αυξημένη οικονομική απόδοση, το διυλιστήριο θα ωφεληθεί -σύμφωνα με τη διοίκηση- κι από τη βελτίωση των περιβαλλοντικών του επιδόσεων, με μείωση εκπομπών σωματιδίων (ΡΜs) κατά 50%, καθώς επενδύθηκαν άνω των 35 εκατ. ευρώ σε περιβαλλοντικά έργα.

Επενδύσεις σχεδόν 300 εκατ. ευρώ

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2020, υλοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 295 εκατ. ευρώ, οι οποίες κάλυψαν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου, με έμφαση σε έργα ενεργειακής μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο Όμιλος, ενδεικτικά, προχώρησε στην εξαγορά και την κατασκευή του φωτοβολταϊκού έργου 204MW στην περιοχή της Κοζάνης. Άλλωστε, το 20% των συνολικών επενδύσεων αφορά έργα βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής βελτίωσης, με το αντίστοιχο ποσοστό για το 2021 να ξεπερνάει το 35%, σηματοδοτώντας τη σταδιακή μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Μείωση ζήτησης στην εγχώρια αγορά καυσίμων

Η συνολική ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων για το 2020 παρουσίασε μείωση κατά 8%, στους 6,3 εκατ. τόνους, καθώς η κατανάλωση επίγειων καυσίμων κίνησης μειώθηκε κατά 13%, ως αποτέλεσμα των περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας COVID-19.

Σημαντική μείωση κατέγραψε και η αδασμολόγητη αγορά, με τα αεροπορικά καύσιμα να εμφανίζουν πτώση σε ποσοστό 67% λόγω των περιοριστικών μέτρων και τη μεγάλη μείωση της τουριστικής κίνησης. Τα ναυτιλιακά καύσιμα δε, βρέθηκαν στο -33%, εξαιτίας της περιορισμένης δραστηριότητας στους κλάδους ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας.

Στον αντίποδα, το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε αύξηση κατανάλωσης κατά 15%.

Επαρκής ρευστότητα

Ο Όμιλος, τέλος, βελτίωσε τη ρευστότητά του, παρά το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, αντλώντας επιπλέον χρηματοδότηση τόσο από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όσο και από το τραπεζικό σύστημα, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Ενδεικτικά, εντός του δ’ τριμήνου, ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών ύψους 900 εκατ. ευρώ, οι οποίες έληγαν το δ’ τρίμηνο του 2020 και το α’ εξάμηνο του 2021, βελτιώνοντας το προφίλ ωρίμανσης των δανειακών υποχρεώσεων.

Τα παραπάνω οδήγησαν σε περαιτέρω σημαντική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, το οποίο διαμορφώθηκε στα 104 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2019 και σχεδόν 50% την τελευταία τετραετία.

Ο καθαρός δανεισμός (σ.σ. δανειακές υποχρεώσεις πλην ταμειακών αποθεμάτων) ανήλθε στο 1,7 δισ. ευρώ, με τον συντελεστή μόχλευσης στο 47%.

Στις 5 Ιουλίου η αποκοπή του μερίσματος

Όσον αφορά το μέρισμα του 0,10 ευρώ/μετοχή, σύμφωνα με το ημερολόγιο των ΕΛΠΕ, η αποκοπή θα λάβει χώρα την 5η Ιουλίου, με την έναρξη της καταβολής να προγραμματίζεται για τις 12 Ιουλίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News