Business & Finance Πέμπτη 25/02/2021, 15:03
BUSINESS & FINANCE

Κ. Χατζηδάκης για ιδιωτική ασφάλιση: «Ναι» σε αυστηρούς κανόνες, «όχι» στην ενοχοποίηση

Κ. Χατζηδάκης για ιδιωτική ασφάλιση: «Ναι» σε αυστηρούς κανόνες, «όχι» στην ενοχοποίηση

Την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει ευκαιρίες τόσο για τον 2ο όσο και για τον 3ο πυλώνα ασφάλισης με ίσους όρους ανταγωνισμού εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η μη υποχρεωτική ασφάλιση είναι από τις λιγότερο ανεπτυγμένες στην Ευρώπη, «πράγμα που στρέφεται εναντίον των ασφαλισμένων, αλλά και των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας». «Βούλησή μας είναι να εξετάσουμε όποια προβλήματα και στρεβλώσεις υπάρχουν είτε στο 2ο είτε στον 3ο πυλώνα και να τα προσεγγίσουμε με ένα πνεύμα δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως αφενός χρειάζονται αυστηροί κανόνες και εποπτεία, αφετέρου δεν πρέπει να ενοχοποιείται η ιδιωτική ασφάλιση. «Σίγουρα πάντως δεν μπορούμε να οδηγηθούμε στο δόγμα ‘πονάει δόντι, κόβει κεφάλι’. Δεν είναι δυνατόν να ενοχοποιείται ένας κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται τόσες επιχειρήσεις, τόσοι ασφαλιστές, τόσοι εργαζόμενοι, προσφέροντας υπηρεσίες που έχουν ζήτηση από την κοινωνία, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» επισήμανε.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε πως «είναι προτεραιότητά μας η θέσπιση κατάλληλων φορολογικών κινήτρων για τις δαπάνες ασφαλίστρων που καλύπτουν τα κτίσματα έναντι φυσικών κινδύνων». «Η πραγματικότητα του κορωνοϊού οδήγησε αναπόφευκτα την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή αυτού του σχεδιασμού. Η περσινή δέσμευση της κυβέρνηση όμως στο συνέδριό σας για το θέμα αυτό, παραμένει στην ατζέντα μας» διαβεβαίωσε και πρόσθεσε ότι η σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία θα αναληφθεί αφού κλείσουν τα μέτρα για το μέτωπο της πανδημίας.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η ανάταξη της οικονομίας με ένα σχέδιο που μπορεί να επηρεάσει θετικά και την ασφαλιστική αγορά. Συγκεκριμένα, «βάλαμε μπροστά τη μείωση της φορολογίας», είπε ο κ. Χατζηδάκης, «με μείωση της φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα, μείωση του φόρου των διανεμόμενων κερδών, έκπτωση φόρου κατά 50% για 7 χρόνια για όσους µεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα και αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα» είπε, προσθέτοντας πως επιπλέον συνεχίστηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και έγινε μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου του 2021. «Ειδικά αυτό το μέτρο θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του 2ου και του 3ου πυλώνα ασφάλισης, για ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις εργαζομένων, με χρήματα που τυχόν περισσεύουν για αποταμίευση», σημείωσε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News