BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Σταθερά στις 780 μονάδες – Σε θέση «οδηγού» Fourlis και ΟΤΕ

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος

Χρηματιστήριο: Σταθερά στις 780 μονάδες – Σε θέση «οδηγού» Fourlis και ΟΤΕ

Αποφασισμένο να ανακτήσει το τεχνικό σημείο των 780 μονάδων δείχνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να λαμβάνει στηρίξεις τόσο από τις μετοχές των Fourlis – OTE – Mytilineos όσο κι από τον τραπεζικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,11% και ενισχύεται στις 783,42 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (774,8 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες -από 778,99 έως 788,07 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κινείται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας μέχρι στιγμής (14.10) τα 30 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση «στιγματίζεται» θετικά από το deal πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC Capital, το οποίο -μετά από αρκετές παλινωδίες και χρονοτριβές- φαίνεται ότι εισέρχεται στην τελική ευθεία, με ευχάριστη κατάληξη. Όπως γράφει από το πρωί το «MR», το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται -εκτός απροόπτου- να εγκρίνει τη μεταβίβαση του ασφαλιστικού βραχίονα, ολοκληρώνοντας -έστω και με καθυστέρηση- την υποχρέωση έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στα βασικά ορόσημα του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος συνεχίζει την προσπάθεια εξυγίανσης. Τα επόμενα βήματα αφορούν την ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς, αλλά και τη συμφωνία για τη συνέχιση των τιτλοποιήσεων μέσω του «Ηρακλή 2». 

Οπωσδήποτε, η ανάκτηση των προ-κορωνοϊού επιπέδων δεν μπορεί να καταστεί εφικτή για τον Γενικό Δείκτη, χωρίς να υπάρξει «φως» στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο οποίος μέσα στην πανδημία έχει απολέσει το 1/3 της χρηματιστηριακής του αξίας. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η διαφαινόμενη διατήρηση του lockdown εξακολουθεί να επιδρά αρνητικά στο ευρύτερο κλίμα, με τη «ζημιά» να αποτυπώνεται και στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε τις 785 μονάδες ως το βασικό όριο αντίστασης, έως ότου υπάρξει σαφή βελτίωση της κατάστασης.

Τραπεζικές στηρίξεις

Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει σήμερα αξιοσημείωτη άνοδο, καθώς ενισχύεται κατά 1,7% και διαμορφώνεται στις 463 μονάδες, προσεγγίζοντας εκ νέου τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημέρων (470 μονάδες) και παρέχοντας βασικές στηρίξεις στον Γ.Δ.

H μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ειδικότερα, βρίσκεται κοντά στο 1% και τα 2,07 ευρώ, ενώ στο 3% κυμαίνονται τα κέρδη για τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία προσφάτως «ξεφορτώθηκε» NPLs, ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Η Τρ. Πειραιώς, από την πλευρά της, κινείται οριακά ανοδικά (0,2%), ενώ τέλος, η Eurobank ενισχύεται κατά 1,6%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,88% 0,794 ευρώ
  • Attica Bank 1,04% 0,194 ευρώ
  • Eurobank 1,63% 0,5804 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,78% 2,07 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 0,21% 0,759 ευρώ

«Οδηγοί» Fourlis, ΟΤΕ και Mytilineos

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν πλήρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τη μετοχή της Fourlis, η οποία βρίσκεται στο +4,2%. Κατά 2,5% ενισχύονται και οι μετοχές των ΟΤΕ – Mytilineos.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Aegean –μετά το χθεσινό +15%– δίνει συνέχεια στο ανοδικό momentum, κερδίζοντας σχεδόν 2%. Κι αυτό χάρη στις αισιόδοξες ενδείξεις από την τουριστική αγορά του Ην. Βασιλείου. Σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία σημειώνει άνοδο κατά 2%, μετά τη διήμερη διόρθωση.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 67 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 35 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς βελτιώνεται ελαφρά στα 53 εκατ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News