Business & Finance Πέμπτη 25/02/2021, 14:18
BUSINESS & FINANCE

Τι θα γίνει τελικά με την τηλεργασία;

Τι θα γίνει τελικά με την  τηλεργασία;

Η τηλεργασία δεν είναι το «new normal», αλλά μία «παρένθεση», εκτίμησε ο CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, την ώρα που πολλές πολυεθνικές σκοπεύουν να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να συνεχίσουν να δουλεύουν από το σπίτι και μετά το τέλος της πανδημίας.

Όπως εξήγησε ο Σόλομον, η Goldman Sachs λειτούργησε το 2020 με λιγότερο από το 10% του προσωπικού της στο γραφείο. Και τόνισε ότι η τηλεργασία δεν ταιριάζει στην εργασιακή κουλτούρα της τράπεζας.

«Νομίζω ότι σε μία δουλειά σαν τη δική μας, η οποία έχει μία καινοτόμο και συνεργατική κουλτούρα μαθητείας, αυτό δεν είναι ιδανικό για εμάς. Και δεν είναι το new normal. Είναι μία  παρέκκλιση, την οποία θα διορθώσουμε το συντομότερο δυνατό», είπε, μιλώντας σε συνέδριο.

Ο Σόλομον εξέφρασε ανησυχία για τους 3.000 νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της Goldman Sachs, οι οποίοι δεν θα έχουν την άμεση καθοδήγηση που χρειάζονται. «Εστιάζω πολύ στο γεγονός ότι δεν θέλω άλλη μία φουρνιά νέων ανθρώπων να μπουν στην Goldman Sachs με τηλεργασία το καλοκαίρι», τόνισε.

Μάλιστα, ο CEO της τράπεζας σημείωσε πως παρότι η πανδημία βοήθησε στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών και δημιούργησε τρόπους πιο αποδοτικής λειτουργίας, εντούτοις δεν θα φέρει τεράστιες αλλαγές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Δεν νομίζω πως καθώς θα βγαίνουμε από την πανδημία, ο συνολικός τρόπος λειτουργίας για μια εταιρεία σαν τη δική μας θα είναι πολύ διαφορετικός», είπε.

Άλλωστε, το Σεπτέμβριο, και ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον είχε δηλώσει ότι η τηλεργασία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα.

Ο επικεφαλής της Barclays, Τζες Στάλεϊ, εξέφραζε πρόσφατα την ελπίδα ότι το εμβόλιο θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο.

Πάντως, η Lloyds Banking Group δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει τους χώρους γραφείων που χρησιμοποιεί κατά 20% τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ για την HSBC, η αντίστοιχη μείωση θα είναι της τάξης του 40%.

Αντίθετα, στον τεχνολογικό κλάδο, οι επιχειρήσεις φαίνονται πιο ενθουσιώδεις απέναντι στην προοπτική να γίνει η τηλεργασία πιο μόνιμη.

Microsoft, Facebook και Twitter έχουν δηλώσει ότι το προσωπικό τους θα έχει την επιλογή να δουλεύει από το σπίτι και μετά την πανδημία, με το Facebook μάλιστα να εκτιμά ότι έως και ένας στους δύο υπαλλήλους του θα δουλεύει εξ αποστάσεως σε 5 με 10 χρόνια. Από την άλλη, ο γίγαντας των social media έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι εργαζόμενοι αυτοί ενδεχομένως να αμείβονται χαμηλότερα, καθώς δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν το ακριβό κόστος ζωής της Silicon Valley και του Σαν Φρανσίσκο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News