Business & Finance Πέμπτη 25/02/2021, 13:25
BUSINESS & FINANCE

Διττή η «εικόνα» των καταθέσεων τον Ιανουάριο

Διττή η «εικόνα» των καταθέσεων τον Ιανουάριο

Διττή είναι η «εικόνα» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα νοικοκυριά συνέχισαν τη συσσώρευση χρημάτων και τον Ιανουάριο, σ’ αντίθεση με τις επιχειρήσεις, οι οποίες τράβηξαν προσωρινά «χειρόφρενο».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 655 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του 2021, παρότι το συγκεκριμένο ποσό είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με τον Δεκέμβριο (3,4 δισ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων συρρικνώθηκαν κατά 1,866 δισ. ευρώ έναντι αύξησης 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ανακόπτοντας ως εκ τούτου την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών.

Συνολικά, επομένως, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν μείωση κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι αύξησης 4,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Κάμψη καταγράφηκε και στις καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, οι οποίες περιορίστηκαν κατά 750 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης 458 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, οι καταθέσεις των ελληνικών κοικοκυριών «αυγάτισαν» κατά 4,7 δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες των επιχειρήσεων κατά 2,8 δισ. ευρώ.

Συνυπολογίζοντας τις καταθέσεις τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, η σωρευτική άνοδος στο τελευταίο δίμηνο του 2020 κυμάνθηκε σε πάνω από 7,5 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία -υπό φυσιολογικές συνθήκες- εκτιμάται ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στην αγορά, μέσω της κατανάλωσης και των επενδύσεων. 

Κάτι, το οποίο βλέπουμε ότι έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει χώρα, όπως υποδηλώνουν τα στοιχεία του Ιανουαρίου. Ας μην λησμονούμε, εξάλλου, ότι οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι προεξοφλούν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα εδραστεί κατά κύριο λόγο στο rebound της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης. 

Αναλυτικά τα στοιχεία:

  • Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση 

Μείωση κατά 750 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2021, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 458 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -40,1% από -34,6% τον προηγούμενο μήνα.

  • Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Μείωση κατά 1.211 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2021, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 4.651 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 15,2% από 14,4% τον προηγούμενο μήνα. 

  • Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Μείωση κατά 1.866 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2021, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 1.218 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 39,0% από 39,9% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE μειώθηκαν κατά 1.893 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1.861 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 27 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 643 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

  • Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Αύξηση κατά 655 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2021, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 3.433 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 10,1% από 8,6% τον προηγούμενο μήνα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News