Business & Finance Πέμπτη 25/02/2021, 12:21
BUSINESS & FINANCE

«Ξεπάγωσαν» τα τραπεζικά μερίσματα στην Τουρκία

Πράσινο «φως» από την BDDK

«Ξεπάγωσαν» τα τραπεζικά μερίσματα στην Τουρκία

Πράσινο «φως» στην αποκοπή μερισμάτων από τις τραπεζικές διοικήσεις άναψαν οι εποπτικές αρχές της Τουρκίας, αίροντας τη διετή απαγόρευση στη διανομή κερδών προς τους μετόχους.

Πιο συγκεκριμένα, η BDDK επέτρεψε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δώσουν μερίσματα, ύψους έως και το 10% των καθαρών εσόδων του 2020.

Ήδη, η Akbank έσπευσε να ανακοινώσει την παροχή 0,1204 λιρών ανά μετοχή, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 8,49% των καθαρών εσόδων του προηγούμενου έτους.

Όμως, το παράδειγμά της ακολούθησαν κι άλλες τουρκικές τράπεζες, όπως η Yapi Kredi και η TSKB, οι οποίες προχωρούν στη διανομή μερίσματος 8,81% και 8,95% επί των περσινών καθαρών εσόδων.

Η απόφαση των εποπτικών αρχών για «ξεπάγωμα» των μερισμάτων επέρχεται στο πλαίσιο των προσπαθειών άρσης των πολιτικών που επιβλήθηκαν από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή επέτρεψε στην Άγκυρα να υιοθετήσει πιο «ορθόδοξες» δημοσιονομικές και νομισματικές επιλογές, με αποτέλεσμα η λίρα να καταγράφει «άλμα» της τάξης του 15% από τον Νοέμβριο έως σήμερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News