BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 780 μονάδων

Με βασικούς συμμάχους Aegean, Alpha και ΕΤΕ

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 780 μονάδων

Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 780 μονάδων καταβάλλει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τόσο τις στηρίξεις από την Aegean, όσο και τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,80% και ενισχύεται στις 781,12 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (774,8 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 778,99 έως 783,57 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κινείται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας μέχρι στιγμής (11.00) τα 5 εκατ. ευρώ

Μετά από αρκετές παλινωδίες και χρονοτριβές, το deal πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC Capital φαίνεται ότι εισέρχεται στην τελική ευθεία, με ευχάριστη κατάληξη. 

Όπως γράφει από το πρωί το «MR», το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται -εκτός απροόπτου- να εγκρίνει τη μεταβίβαση του ασφαλιστικού βραχίονα, ολοκληρώνοντας -έστω και με καθυστέρηση- την υποχρέωση έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στα βασικά ορόσημα του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος συνεχίζει την προσπάθεια εξυγίανσης. Τα επόμενα βήματα αφορούν την ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς, αλλά και τη συμφωνία για τη συνέχιση των τιτλοποιήσεων μέσω του «Ηρακλή 2».

Οπωσδήποτε, η ανάκτηση των προ-κορωνοϊού επιπέδων δεν μπορεί να καταστεί εφικτή για τον Γενικό Δείκτη, χωρίς να υπάρξει «φως» στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο οποίος μέσα στην πανδημία έχει απολέσει το 1/3 της χρηματιστηριακής του αξίας. 

Τραπεζικές στηρίξεις

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει σήμερα άνοδο της τάξης του 1,6%, καθώς διαμορφώνεται στις 463 μονάδες, προσεγγίζοντας εκ νέου τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημέρων (470 μονάδες). 

H μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ειδικότερα, βρίσκεται στο +1,6% και τα 2,08 ευρώ, ενώ στο 2% κυμαίνονται τα κέρδη για τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία προσφάτως «ξεφορτώθηκε» NPLs, ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Η Τρ. Πειραιώς, από την πλευρά της, κινείται στο +1,6%, ενώ τέλος, η Eurobank ενισχύεται κατά 1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,97% 0,791 ευρώ
  • Attica Bank 2,08% 0,196 ευρώ
  • Eurobank 1,18% 0,585 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,66% 2,088 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 1,61% 0,7696 ευρώ

Συνεχίζει την αντίδραση η Aegean 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν πλήρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τη μετοχή της Aegean, η οποία –μετά το χθεσινό +15%– δίνει συνέχεια στο ανοδικό momentum, κερδίζοντας σχεδόν 2,5%. Κι αυτό χάρη στις αισιόδοξες ενδείξεις από την τουριστική αγορά του Ην. Βασιλείου.

Την ίδια ώρα, κέρδη της τάξης του 1,5% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΟΤΕ, Σαράντης και ΔΕΗ, με την τελευταία να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, μετά τη διήμερη διόρθωση. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει στο +1,5% στη Cenergy αλλά και το -1,2% στη ΜΙG.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 46 μετοχές καταγράφουν άνοδο, οκτώ μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς βελτιώνεται ελαφρά στα 53 εκατ. ευρώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News