Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 20:18
ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Σε λειτουργία έως το 2025 το πανευρωπαϊκό δίκτυο πληρωμών

Σε λειτουργία έως το 2025 το πανευρωπαϊκό δίκτυο πληρωμών

Ενα πανευρωπαϊκό δίκτυο πληρωμών αναμένεται να βρίσκεται σε λειτουργία έως το 2025, σε μία εξέλιξη που θα δώσει στη γηραιά ήπειρο σημαντικό προβάδισμα σε έναν τομέα που κυριαρχείται από το αμερικανικό «δίδυμο» Visa και Mastercard, όπως ανέφερε κορυφαίος αξιωματούχος του εν λόγω σχεδίου. 

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πληρωμών (EPI) παρουσιάστηκε πέρυσι τον Ιούλιο και το Δεκέμβριο του 2020 συστήθηκε εταιρεία με 22 τράπεζες ως μετόχους. Οι τράπεζες έχουν το περιθώριο έως τέλη Δεκεμβρίου να δεσμευθούν για τη συμμετοχή τους στη δημιουργία, εντός της επόμενης τριετίας, του νέου δικτύου πληρωμών με κάρτες και ψηφιακές συναλλαγές. 

Οι διαμορφωτές πολιτικής τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ζητούν εδώ και καιρό ένα ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών το οποίο θα μπορούν να ρυθμίζουν απευθείας και μέσω του οποίου θα εξασφαλίσουν αυτονομία στις βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. 

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δείχνουν παραδοσιακά προτίμηση στην χρήση ρευστού, όμως η τάση προς τις ψηφιακές και τις ανέπαφες συναλλαγές κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος μετά την πανδημία του κορωνοϊού. «Το σχέδιο αυτό θα καταστήσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία πολύ πιο κυρίαρχη, πιο ανεξάρτητη και πιο δυναμική», αναφέρουν κοινοτικοί αξιωματούχοι. 

Προτεραιότητα θα δοθεί τώρα στις τράπεζες που θα επιλεγούν για τη δημιουργία του νέου δικτύου. Οι Deutsche Bank, UniCredit, BNP Paribas, ING, Societe Generale και Sabadell είναι μεταξύ των 22 τραπεζών από επτά χώρες της Ε.Ε. – με συμμετοχή και της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας – που στηρίζουν το σχέδιο, με επτά ακόμη χώρες να εξετάζουν τη συμμετοχή τους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News