Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 18:50
Γ. ΖΑΒΒΟΣ

Αισιοδοξία για επιστροφή των τραπεζών στην επενδυτική βαθμίδα

Αισιοδοξία για επιστροφή των τραπεζών στην επενδυτική βαθμίδα

Τη βεβαιότητα ότι οι τράπεζες κινούνται σταθερά προς την επενδυτική βαθμίδα των διεθνών οίκων αξιολόγησης, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο Virtual Investors Conference on Greek NPLs.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνεται ξανά ελκυστικό για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και οδεύει σταθερά προς την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός καταλυτικό και για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος δε, στο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων «Ηρακλής», υπογράμμισε ότι αποτελεί σημαντικό εργαλείο προσέλκυσης επενδυτών, καθώς προσφέρει ελκυστικά ομόλογα σ’ ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων. Παράλληλα, πετυχαίνει τη μείωση των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), χωρίς να επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον «Ηρακλή ΙΙ», η οποία επί της ουσίας θα σηματοδοτήσει τη 18μηνα παράταση του σχήματος για την περίοδο Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022.

Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των NPLs κατά 32 δισ. ευρώ και η επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών κόκκινων δανείων ως το τέλος του 2022, κοντά δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η υλοποίηση του «Ηρακλή ΙΙ» επείγει, όπως εξήγησε, γιατί «η χώρα χρειάζεται σύντομα ένα ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα ικανό να μεταφέρει με επάρκεια στην πραγματική οικονομία τους σημαντικούς πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

«Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να συμβάλει στον διπλό μετασχηματισμό. Αφενός, στον μετασχηματισμό του παραγωγικού ιστού, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντλήσουν απρόσκοπτα χρηματοδοτήσεις. Αφετέρου, στον μετασχηματισμό του ίδιου του τραπεζικού συστήματος μ’ ένα νέο μοντέλο που θα έχει άξονες την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη χρηματοδότηση» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης, ο οίκος αξιολόγησης Fitch χαρακτήρισε ως «credit positive» την πρόοδο των ελληνικών τραπεζών στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα των τιτλοποιήσεων μέσω του «Ηρακλή».

«Οι τιτλοποιήσεις θα μειώσουν σημαντικά τις κεφαλαιακές αδυναμίες των τραπεζών, όσον αφορά το απόθεμα των προβληματικών δανείων, και θα περιορίσουν την ανάγκη για προβλέψεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Διαμήνυσε δε, ότι οι παραπάνω εξελίξεις θα ληφθούν υπόψη στις επόμενες αξιολογήσεις, όπως ωστόσο και οι επιπτώσεις από την επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος ως απόρροια της πανδημίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί περίπου στο 30% ή και λιγότερο έως το τέλος του 2021 -από 36% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος Fitch παρέχει τις εξής αξιολογήσεις:

  • Alpha Bank CCC+
  • Τρ. Πειραιώς CCC
  • Εθνική Τράπεζα CCC+
  • Eurobank B-
  • Ελλάδα ΒΒ

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News