Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 19:43
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξει ΑΕΠ, εργασία και μετασχηματισμό της οικονομίας

Κομισιόν: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίξει ΑΕΠ, εργασία και μετασχηματισμό της οικονομίας

Τα σημαντικά κεφάλαια που δικαιούται η Ελλάδα μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα στηρίξουν την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μετάβαση σε μία βιώσιμη και ψηφιακή οικονομία τα επόμενα χρόνια, εφόσον χρησιμοποιηθούν με κατάλληλο και αποδοτικό τρόπο, τονίζει η Κομισιόν στην 9η έκθεση εποπτείας. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζεται ως ευπρόσδεκτη εξέλιξη το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στενά με την Κομισιόν στην προετοιμασία του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διαθέσει στην Ελλάδα 30,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021-2026, εκ των οποίων τα 17,8 δισ. ευρώ μέσω επιδοτήσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που θα είναι μέρος του Σχεδίου αναμένεται να ενισχύσουν και να συμπληρώσουν προηγούμενες και σε εξέλιξη μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας.

Σε συνδυασμό με τα πρόσθετα 1,7 δισ. ευρώ του εργαλείου React-EU και τα 2,7 δισ. ευρώ που έχει ήδη εκταμιεύσει το SURE, καθώς και όποιο ενδεχόμενο πρόσθετο ποσό, αυτοί  οι σημαντικοί χρηματοδοτικοί πόροι θα βοηθήσουν να περιοριστούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας και θα δώσουν την αναγκαία στήριξη για μία βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη, τονίζει η Κομισιόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν δεν έχει συμπεριλάβει την οικονομική επίδραση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία (οι οποίες κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% το 2021 και κατά 5% το 2022). Εκτιμώντας ότι το σχέδιο θα δώσει μία σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη, η Κομισιόν σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές ενδέχεται να αποδειχθούν συντηρητικές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News