BUSINESS & FINANCE

Ηχηρά ονόματα για την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας

Ηχηρά ονόματα για την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας

Ηχηρά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας από τον τομέα των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων αναμένεται να προσελκύσει η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier της Εθνικής Τράπεζας συνολικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε για την προσεχή Παρασκευή 5 Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία των non bidding offers είναι η ιταλική doValue, η σουηδική Intrum, το αμερικανικό fund Davidson Kempner – που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για το Galaxy της Alpha Bank – το επίσης αμερικανικό fund Bain Capital και η Pimco.

Πρόκειται για την τέταρτη μεγάλη τιτλοποίηση που υλοποιείται από ελληνική τράπεζα και η οποία θα ενταχθεί στο μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή. Έχει προηγηθεί η τιτλοποίηση Cairo από την Eurobank αξίας 7,5 δισ. ευρώ, η τιτλοποίηση Galaxy από την Alpha Bank αξίας 10,8 δισ. ευρώ οι δύο τιτλοποιήσεις Vega και Phoenix, συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς.

Η Εθνική έχει υποβάλει αίτημα για την παροχή εγγύησης από το Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) συνολικής αξίας έως 3,3 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο τμήμα της τιτλοποίησης θα αποτελέσoυν οι τίτλοι μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes).

Η τιτλοποίηση της Εθνικής διαφέρει σημαντικά από τις τιτλοποιήσεις των υπολοίπων τραπεζών, καθώς δεν συνδυάζεται με τη μεταβίβαση εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων», όπως συνέβη στην περίπτωση της Eurobank, που μεταβίβασε στον ιταλικό όμιλο doValue την FPS (μετονομάστηκε στη συνέχεια σε doValue Greece) και στην περίπτωση της Alpha Bank, η οποία στο πλαίσιο της συναλλαγής μεταβίβασε στην Davidson Kempner την εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων Cepal. Οι συναλλαγές αυτές συνοδεύθηκαν από το μοντέλο carve out, δηλαδή τη μεταφορά του προσωπικού που απασχολούνταν στις διευθύνσεις καθυστερήσεων των τραπεζών προς τις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο και τη μείωση του προσωπικού. Αντίστοιχο μοντέλο ακολούθησε και η Τράπεζα Πειραιώς, μεταφέροντας το προσωπικό από τη μονάδα καθυστερήσεων της Τράπεζας στο σουηδικό όμιλο Intrum μέσω της δημιουργίας ξεχωριστής εταιρείας, που ονομάστηκε Intrum Hellas.

Στην περίπτωση της Εθνικής, η οποία δεν διαθέτει εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, η τιτλοποίηση θα συνοδευθεί με την ανάθεση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου στην εταιρεία που θα επιλέξει ο αγοραστής και έτσι η μάχη θα δοθεί κυρίως σε επίπεδο servicer. Το γεγονός αυτό θα έχει επίπτωση και στο τίμημα, αφού οι συναλλαγές που έκαναν οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες επωφελήθηκαν από τη μεταβίβαση των εταιρειών διαχείρισης. Να σημειωθεί ότι εκτός από τους doValue, Intrum και Davidson Kempner, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω των doValue Greece, Intrum Hellas και Cepal, η αμερικανική Pimco συνδέεται με την Qquant του ομίλου Qualco, η οποία αποτελεί το τέταρτο μεγαλύτερο servicer στην ελληνική αγορά.

Το ενδιαφέρον της τιτλοποίησης Frontier της Εθνικής τράπεζας είναι το γεγονός ότι στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 190.000 δάνεια που προέρχονται από 80.000 πελάτες και το 90% αυτών των δανείων φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Το γεγονός αυτό ενισχύει το ενδιαφέρον, καθώς η αγορά ακινήτων στη χώρα μας, που δείχνει σημάδια αντοχής στην κρίση, βρίσκεται στο στόχαστρο διεθνών παικτών, αλλά από την άλλη αυξάνει το κόστος της διαχείρισης αυτών των δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου που αποτελούν την περίμετρο του Fontier, το 77% είναι μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, το 18% επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων και μόλις το 5% είναι καταναλωτικά δάνεια.

Μέσω της τιτλοποίησης η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για την εξυγίανση του ισολογισμού της, καθώς θα μειώσει κατά 60% το στοκ των κόκκινων δανείων και κατά 80% το στοκ των κόκκινων στεγαστικών δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και τα οποία αποτελούν και τη μεγαλύτερη κατηγορία των NPLs. Με βάση τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων του 9μήνου το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων της ΕΤΕ ανέρχεται στα 10,1 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, από τα οποία τα 9,6 δισ. ευρώ είναι από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Σημαντική διαφορά της τιτλοποίησης που πραγματοποιεί η Εθνική Τράπεζα είναι ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να προχωρήσει στο μοντέλο hive down, δηλαδή στην απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας. Με δεδομένο ότι στις τιτλοποιήσεις που πραγματοποιούνται μέσω του Ηρακλή, οι τράπεζες κρατούν στον ισολογισμό τους τους τίτλους υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, δηλαδή τα senior notes, η αξία των mezzanine και junior notes είναι μικρή, καθώς αντιπροσωπεύουν δάνεια μεσαίας και μικρότερης αξίας ως προς την πιθανότητα ανακτήσεων. Ουσιαστικά τα junior notes ενσωματώνουν εξαιρετικά μικρή αξία μελλοντικών ανακτήσεων και αντιπροσωπεύουν τις προβλέψεις που έχει πάρει η Τράπεζα για τα κόκκινα δάνεια που τιτλοποιεί. Για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκε το μοντέλο hive down, προκειμένου να απορροφηθεί η ζημιά που προκαλείται από την πώληση δανείων με χαμηλή ανακτήσιμη αξία.

Όπως έχει διευκρινίσει η διοίκηση της Εθνικής, η τράπεζα είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τη ζημιά από την τιτλοποίηση μέσω της κερδοφορίας της, που έχει ενισχυθεί σημαντικά από τα swap των ομολόγων που έχει πραγματοποιήσει με το ελληνικό δημόσιο. Με βάση τα στοιχεία του 9μήνου του 2020, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 15,9%, ενσωματώνοντας την αρνητική επίπτωση των προβλέψεων για την πανδημία ύψους 429 εκατ. ευρώ. Εξαιρώντας τα κέρδη μετά από φόρους του 9μήνου, ο δείκτης CET1 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθαν σε 14,5% και 15,4% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News