BUSINESS & FINANCE

Παράταση στο lockdown φέρνει η εκτόξευση κρουσμάτων – Σε αναμονή το λιανεμπόριο

Παράταση στο lockdown φέρνει η εκτόξευση κρουσμάτων – Σε αναμονή το λιανεμπόριο

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες στο Μαξίμου η εκτόξευση των κρουσμάτων στα 2.147, που «καταστρέφει» τα σχέδια της κυβέρνησης για άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου. Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως πάνω από 2.000 κρούσματα είχαν να καταγραφούν στην χώρα από τις 2 Δεκεμβρίου, με τους ειδικούς να λένε πως βρισκόμαστε πιθανόν εμπρός σε ένα τρίτο κύμα που μέχρι τώρα είχαμε μετά πολλών κόπων αποφύγει. Η εξίσωση πάντως γίνεται πολύ δύσκολη καθώς και οι διασωληνωμένοι, ένα από τα βασικότερα ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας, δεν υποχωρούν, αφού χθες είχαμε 357, με το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά και τα νοσοκομεία ειδικά στο Λεκανοπέδιο να παρουσιάζουν αύξηση στις εισαγωγές. Η Αττική εξάλλου έπιασε χθες νέο αρνητικό ρεκόρ καθώς πέρασε το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων.

H εξίσωση με λιανεμπόριο και σχολεία

Με τα παραπάνω δεδομένα ο στόχος της 1ης Μαρτίου απομακρύνεται πλέον με τον επόμενο να είναι η 8η Μαρτίου. Μεταξύ ωστόσο των επιδημιολόγων υπάρχει έντονη ανησυχία με κάποιους να συζητούν ακόμα και αυστηροποίηση των μέτρων. Η κόπωση ωστόσο του πληθυσμού δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας πως μία τέτοια απόφαση θα εφαρμοστεί. Η χθεσινή άλλωστε έκρηξη οφείλεται εν πολλοίς στην μη τήρηση και των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων. Συνεπώς με τα τωρινά δεδομένα, αυτό που αναμένεται είναι η παράταση κατά μία εβδομάδα των μέτρων και μετάθεση του σχεδιασμού για άνοιγμα του λιανεμπορίου κατά μία εβδομάδα. Με δεδομένη δε, την επιτακτική ανάγκη για άνοιγμα της οικονομίας τα σχολεία περνάνε σε δεύτερο πλάνο και δεν υπάρχει ακόμα συζήτηση για επιστροφή στα θρανία με φυσική παρουσία.

Το σενάριο του sms

Χαρακτηριστικό της μεγάλης πίεσης που υπάρχει στην κυβέρνηση για άνοιγμα της οικονομίας είναι πως εξετάζονται διάφορα σενάρια για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η χρήση ενός πενταψήφιου αριθμού του 13032, που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μετακίνηση σε καταστήματα λιανικού εμπορίου. Η σκέψη είναι το sms να έχει «ισχύ» τριών ωρών και να μπορεί να αποσταλεί μόνον μία φορά την ημέρα. «Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης (Παραπολιτικά FM).

Τέλος, σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι η παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, η παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, η παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για την τηλεργασία και τέλος εισήγηση από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με την επιλογή υποδιοικητή Τράπεζας της Ελλάδος. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News