Business & Finance Τρίτη 23/02/2021, 18:02
BUSINESS & FINANCE

BlackRock: Πού να μην ποντάρετε τα χρήματά σας

Καλεί τους επενδυτές να «αφήσουν» τα ομόλογα

BlackRock: Πού να μην ποντάρετε τα χρήματά σας

Οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι μάς συμβουλεύουν πού να επενδύσουμε τα χρήματά μας. Δηλαδή, πού είναι οι ευκαιρίες για να βγάλουμε χρήματα. Η BlackRock, από την πλευρά της, μας εξηγεί πού να μην επενδύσουμε. Δηλαδή, πού είναι οι «κακοτοπιές» της αγοράς.

Υπό αυτό το πρίσμα, προχωρά στην υποβάθμιση της σύστασης για τα κρατικά ομόλογο σε «underweight», ενώ παράλληλα αναβαθμίζει τη σύσταση για τις μετοχές σε «overweight». Εν ολίγοις, καλεί τους επενδυτές να «αφήσουν» τα ομόλογα και να «πιάσουν» τις μετοχές.

Κι αυτό, διότι η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών σηματοδοτεί την αύξηση της διάθεσης για την ανάληψη περισσότερου και μεγαλύτερου ρίσκου.

Το νέο «status quo» των αγορών αποτυπώνεται ήδη στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς οι εκτιμήσεις για αύξηση του πληθωρισμού έχουν φέρει το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Οι αναλυτές, δηλαδή, «ποντάρουν» ότι οι κεντρικές τράπεζες θα άρουν ταχύτερα τα έκτακτα υπερ-χαλαρά μέτρα στήριξης, στα οποία αποδίδονται οι ιδιαιτέρως χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομαλόγων κατά την πανδημική περίοδο.

Αυτή η κατάσταση έχει αρνητικό «αποτύπωμα» και στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία -μέχρι στιγμής- τηρούν στάση αναμονής, υπαναχωρώντας από τα ιστορικά υψηλά των τελευταίων εβδομάδων.

Η BlackRock, βέβαια, συστήνει υπομονή, προεξοφλώντας ένα ισχυρό rebound για όσες μετοχές έχουν σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, οι οποίες θα «ενεργοποιηθούν» μόλις γίνει άρση των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.

Πρόκειται δηλαδή, για εισηγμένες με θετικές ταμειακές ροές και υψηλές προοπτικές κερδοφορίας. Ανάμεσα σ’ αυτές, μάλιστα, ξεχωρίζει τις εταιρείες νέων τεχνολογιών και διαδικτύου, προεξογλώντας ότι οι καταναλωτές τάσεις της πανδημικής περιόδου θα διατηρηθούν σε μεγάλο βαθμό.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, η BlackRock θεωρεί ότι πράγματι θα υπάρξει αύξηση, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε, καθώς οι νομισματικές αρχές θα θελήσουν να αποφύγουν την έντονη μεταβλητότητα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News