BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Έχασε» τις 775 μονάδες, με τη ΔΕΗ στο -6%

Στο -3% η μετοχή της Τρ. Πειραιώς

Χρηματιστήριο: «Έχασε» τις 775 μονάδες, με τη ΔΕΗ στο -6%

Κάτω από το τεχνικό σημείο των 780 μονάδων έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η βαθιά «διόθρωση» στη μετοχή της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τις τραπεζικές ρευστοποιήσεις, επανέφεραν τους πωλητές σε θέση «οδηγού»

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτες απώλειες της τάξης του 1,08% και υποχώρησε στις 773,52 μονάδες, χάνοντας περίπου 8,5 σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (781,99 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 16 μονάδες -από 772,40 έως 788,94 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε στα γνωστά υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 68 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει καταστεί σαφές το τελευταίο διάστημα, η ελληνική αγορά πολύ δύσκολα θα «διασπάσει» άμεσα τις 800 μονάδες, ιδίως όσο διατηρείται το τρέχον κλίμα αβεβαιότητας και στασιμότητας. Η έλλειψη καυσίμων, εξάλλου, έχει «τυραννήσει» εδώ και αρκετές ημέρες τους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν τους καταλύτες με το σταγονόμετρο.

Το πλέον σημαντικο, με βάση τη διαμορφωθείσα κατάσταση, είναι η στήριξη των αντιστάσεων των 750 – 760 μονάδων, οι οποίες θα διατηρήσουν «ζωντανό» το σενάριο για ισχυρό rebound στα προ-κορωνοϊού επίπεδα κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου.

Σε κάθε περίπτωση, μια καλύτερη «εικόνα» αναμένεται τον Μάρτιο, όταν και εκτιμάται ότι θα προκύψουν νέες εξελίξεις από το «μέτωπο» των τραπεζών. Η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς και οι κυοφορούμενες εκδόσεις ομολόγων από τις συστημικές τράπεζες θεωρείται ότι θα «ξεδιαλύνουν» το τοπίο, σε συνδυασμό και με δρομολογούμενες αποφάσεις για τον «Ηρακλή 2».

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές προσπαθούν να αποκρυσταλλώσουν και τις πληροφορίες περί ολικής επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Αττική, κάτι το οποίο οπωσδήποτε θα βελτιώσει την «εικόνα» της αγοράς, υπό την προϋπόθεση φυσικά, ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown. Ωστόσο, η «ζημιά» στην οικονομία είναι ήδη μεγάλη, διότι κάθε μήνας παράτασης των μέτρων μειώνει την ανάπτυξη κατά 0,8% του ΑΕΠ.

Τραπεζική στασιμότητα

Υπό το παραπάνω πρίσμα, ο τραπεζικός δείκτης επανήλθε -έστω και οριακά- σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά περίπου 0,5% και διολισθαίνοντας στις 454 μονάδες, υπολειπόμενος περίπου 15 μονάδες του μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (470 μονάδες).

Η Τρ. Πειραιώς υπέστη τις υψηλότερες απώλειες, καθώς διολίσθησε κατά 3% και τερμάτισε κάτω του 0,75 ευρώ/μετοχή. Σημαντικές ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν και στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία -μετά την χθεσινή ανοδική αντίδραση (4%)- βρέθηκε στο -2% και το 0,78 ευρώ. Σχεδόν αμετάβλητη (+0,3%) έκλεισε η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Eurobank έκανε την έκπληξη, καθώς ενισχύθηκε κατά 1,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,98% 0,7842 ευρώ
  • Attica Bank -0,41% 0,192 ευρώ
  • Eurobank 1,46% 0,57 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,34% 2,07 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -3,07% 0,746 ευρώ 

Ισχυρή «διόρθωση» σε ΔΕΗ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά το αρχικό «προβάδισμα» των αγοραστών, οι πωλητές ανέκτησαν τον έλεγχο, χάρη κυρίως στην ισχυρή «διόρθωση» στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία κατρακύλησε κατά σχεδόν 6%, ως απόρροια του ξέφρενου ράλι των τελευταίων μηνών.

Κατά 2% διολίσθησε και η μετοχή της Jumbo , ενώ στο -4% τερμάτισε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία εξακολουθεί να δέχεται τα «απόνερα» των προβλημάτων στα τρία αιολικά πάρκα του Τέξας. Πιέσεις, παράλληλα, καταγράφηκαν και στις μετοχές των Ελλάκτωρ , Mytilineos, ΕΥΔΑΠ και Sarantis , οι οποίες τερμάτισαν με απώλειες της τάξης του 1,5%.

Στον αντίποδα, περιορισμένες στηρίξεις κατάφερε να παράσχει η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύθηκε κατά σχεδόν 1,5%, μετά το «σήμα» της Βρετανίας για επανέναρξη της λειτουργίας των αερομεταφορών. Κατά περίπου 1% αυξήθηκε και η μετοχή της Lamda Development.

Συνολικά, 30 μετοχές κατέγραψαν κέρδη, 79 μετοχές εμφάνισαν απώλειες, ενώ 16 μετοχές διατηρήθηκαν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατήλθε του ορίου των 53 δισ. ευρώ και περιορίστηκε στα 52,5 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News