ESG

Bank of America: Ελκυστική η Ελλάδα για τα «πράσινα» funds

Bank of America: Ελκυστική η Ελλάδα για τα «πράσινα» funds

Το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι η δεύτερη επιλογή ανάμεσα στις αγορές της κατηγορίας EEMEA (αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) για τα «πράσινα» funds. Αυτό είναι το συμπέρασμα από σημερινή έκθεση της Bank of America, στην οποία αποτυπώνονται οι χώρες και οι κλάδοι που ξεχωρίζουν στο πλαίσιο της σημαντικής και ανερχόμενης τάσης των επενδύσεων με κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance).

Για να εντοπίσει τις ελκυστικότερες επενδύσεις της κατηγορίας ESG, η Bank of America εξέτασε 40 funds που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια 36,2 δισ. δολαρίων  και επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές με κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης.

Bank of America: Ελκυστική η Ελλάδα για τα «πράσινα» funds-1

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Bank of America, τα funds αυτά «αγαπούν» τη Ν. Αφρική, η οποία συγκεντρώνει και τα περισσότερα overweight. Στις υπόλοιπες αγορές της κατηγορίας EEMEA, τα ESG funds τηρούν θέσεις κοντά στα επίπεδα αναφοράς, με την ελληνική αγορά, πάντως, να έρχεται δεύτερη στις επιλογές τους. Μάλιστα, περίπου 1 στα 2 από αυτά τα funds επενδύουν στην Ελλάδα.

Η χώρα την οποία αποφεύγουν τα συγκεκριμένα funds, με τις περισσότερες underweight θέσεις, είναι η Σαουδική Αραβία (πρόκειται, πάντως, για μία αγορά την οποία αποφεύγουν τα funds γενικότερα, όπως δείχνουν οι τοποθετήσεις των χαρτοφυλακίων τους).

Bank of America: Ελκυστική η Ελλάδα για τα «πράσινα» funds-2

Σε επίπεδο κλάδων, τα καταναλωτικά αγαθά (προαιρετικά και πρώτης ανάγκης) είναι η πρώτη επιλογή των ESG funds και ακολουθούν οι  εταιρείες πρώτων υλών. Η ενέργεια, ο χρηματοοικονομικός κλάδος και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας συγκεντρώνουν τα περισσότερα underweights.

Σε επίπεδο επιμέρους μετοχών στην κατηγορία EEMEA, τα ESG funds έχουν τις μεγαλύτερες overweight θέσεις στις Naspers, Polymetal, Lukoil, X5 και Clicks. Τους τελευταίους 12 μήνες, τα χαρτοφυλάκια αυτά έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στην Polymetal και έχουν μειώσει σταδιακά τις θέσεις τους στη Lukoil. Αντίθετα, οι  μετοχές τις οποίες αποφεύγουν περισσότερο είναι οι Norilsk Nickel, Aramco, Gazprom, STC και NCB. 

Bank of America: Ελκυστική η Ελλάδα για τα «πράσινα» funds-3

Από τις επιμέρους μετοχές του δείκτη MSCI Greece, τα ESG funds τηρούν overweight θέσεις στον ΟΠΑΠ και underweight στη Jumbo. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News