BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν οι πωλητές, υπό πίεση η ΔΕΗ

Κάτω από τις 780 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν οι πωλητές, υπό πίεση η ΔΕΗ

Σε τροχιά κάτω των 780 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μεταβλητότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, λόγω και του «θολού» τοπίου σε οικονομία, δημοσιονομικά και τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,51% και υποχωρεί στις 777,92 μονάδες, χάνοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (781,99 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 16 μονάδες -από 772,40 έως 788,94 μονάδες- ενώ ο τζίρος κυμαίνεται στα γνωστά υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας μέχρι στιμής (14.00) τα 31 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η ελληνική αγορά πολύ δύσκολα θα «διασπάσει» άμεσα τις 800 μονάδες, ιδίως όσο διατηρείται το τρέχον κλίμα αβεβαιότητας και στασιμότητας. Η έλλειψη καυσίμων, εξάλλου, έχει «τυραννήσει» εδώ και αρκετές ημέρες τους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν τους καταλύτες με το σταγονόμετρο.

Σε κάθε περίπτωση, μια καλύτερη «εικόνα» αναμένεται τον Μάρτιο, όταν και εκτιμάται ότι θα προκύψουν σημαντικές εξελίξεις από το «μέτωπο» των τραπεζών. Η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς και οι κυοφορούμενες εκδόσεις ομολόγων από τις συστημικές τράπεζες θεωρείται ότι θα «ξεδιαλύνουν» το τοπίο, σε συνδυασμό και με ενδεχόμενες αποφάσεις για τον «Ηρακλή 2» ή την bad bank.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές προσπαθούν να αποκρυσταλλώσουν και τις πληροφορίες περί μερικής ή και ολικής επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Αττική, κάτι το οποίο οπωσδήποτε θα βελτιώσει την «εικόνα» της αγοράς, υπό την προϋπόθεση φυσικά, ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown. Ωστόσο, η «ζημιά» στην οικονομία είναι ήδη μεγάλη, με τον προϋπολογισμό του 2021 να βαίνει προς μερικό εκτροχιασμό. 

Τραπεζική στασιμότητα

Υπό το παραπάνω πρίσμα, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει οριακές μεταβολές (-0,4%), κινούμενος πέριξ των 455 μονάδων και υπολειπόμενος περίπου 15 μονάδες του μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (470 μονάδες). Η Alpha Bank, ειδικότερα, μετά την χθεσινή ανοδική αντίδραση (4%), υποχωρεί σήμερα κατά 1,2% και «προσγειώνεται» κάτω του 0,80 ευρώ.

Σημαντικές ρευστοποιήσεις καταγράφονται, επίσης, στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία «χάνει» πάνω από το 2% της αξίας της, διολισθαίνοντας στο 0,75 ευρώ. Σχεδόν αμετάβλητες, από την πλευρά τους, παραμένουν οι μετοχές των Eurobank (-0,1%) και Εθνικής Τράπεζας (0,3%). Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,2% 0,791 ευρώ
  • Attica Bank -1,45% 0,19 ευρώ
  • Eurobank -0,1% 0,5614 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,29% 2,069 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -2,29% 0,775 ευρώ. 

«Διόρθωση» σε ΔΕΗ, Viohalco

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά το αρχικό «προβάδισμα» των αγοραστών, οι πωλητές έχουν ανακτήσει τον έλεγχο, χάρη κυρίως στην ισχυρή «διόρθωση» στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία υποχωρεί άνω του 3%. Κατά 2% διολισθαίνει και η μετοχή της Viohalco, ενώ στο -2,6% βρίσκεται η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, περιορισμένες στηρίξεις παρέχει η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κατά σχεδόν 2%, όπως και η μετοχή της Coca – Cola, η οποία κινείται στο +1%. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει το -2,2% στην Autohellas και το -2,6% στην Ιντρακόμ Κατασκευαστική.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 24 μετοχές καταγράφουν κέρδη, 71 μετοχές εμφανίζουν απώλειες, ενώ 12 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατέρχεται του ορίου των 53 δισ. ευρώ και περιορίζεται στα 52,7 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News