Business & Finance Τρίτη 23/02/2021, 11:54
SOCIAL MEDIA

Τo Facebook θα πληρώνει (;) για ειδήσεις στην Αυστραλία

Τo Facebook θα πληρώνει (;) για ειδήσεις στην Αυστραλία

Οι ειδήσεις θα επιστρέψουν στα newsfeeds των Αυστραλών, έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Facebook με την κυβέρνηση της χώρας.

Ο γίγαντας των social media είχε μπλοκάρει όλες τις ειδήσεις στην πλατφόρμα του για την Αυστραλία από την περασμένη Πέμπτη, εν μέσω διαμάχης με την κυβέρνηση, εξαιτίας ενός προτεινόμενου νομοσχεδίου που θα ανάγκαζε τόσο το Facebook όσο και το Google να πληρώνουν τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης για το περιεχόμενο που εμφανίζουν στα δύο σάιτ.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ, που διαπραγματεύτηκε με τον επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δήλωσε ότι η απαγόρευση θα αρθεί «τις επόμενες ημέρες». «Το Facebook έκανε ξανά friend την Αυστραλία», είπε ο υπουργός, αφότου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γίνουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, το οποίο θεωρείται «οδηγός» για τις εξελίξεις στο κρίσιμο αυτό ζήτημα παγκοσμίως.

Εάν ο νόμος ψηφιστεί, οι ψηφιακές πλατφόρμες θα είναι αναγκασμένες να πληρώνουν τα αυστραλιανά media προκειμένου να βάζουν link στο περιεχόμενό τους στα news feeds ή στα αποτελέσματα αναζητήσεων.

Στις εμπορικές συμφωνίες Facebook – μέσων το κλειδί 

Με βάση τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα λαμβάνει υπόψη της τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν ήδη κλείσει εταιρείες όπως οι Google και Facebook με τοπικά media, πριν να αποφασίσει εάν οι κανονισμοί θα ισχύουν για αυτές. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτές οι συμφωνίες θα προβλέπουν ουσιαστικό αντίτιμο ή άλλο τρόπο “ανταπόδωσης” για το περιεχόμενο. 

Η κυβέρνηση θα δώσει προειδοποίηση ενός μήνα στις εταιρείες πριν να καταλήξει στην τελική απόφασή της. Και θα συμπεριλάβει περίοδο διαμεσολάβησης διάρκειας δύο μηνών, για να επιτρέψει στις πλατφόρμες και τους εκδότες να κλείσουν συμφωνίες, πριν να μπουν σε υποχρεωτική διαιτησία, η οποία θα χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση.

Εάν οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να έρθουν σε μεταξύ τους εμπορική συμφωνία, τότε η διαιτησία θα αποφασίζει για την τιμή που θα πρέπει να πληρώσουν οι πλατφόρμες, επιλέγοντας την πρόταση είτε της μίας ή της άλλης πλευράς, χωρίς περιθώριο για διαπραγματεύσεις και μία μέση λύση.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ομίλου ενημέρωσης Seven West Media Ltd. ότι συμφώνησε να παράσχει ειδήσεις στο Facebook- αν και δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η Google αρχικά είχε απειλήσει να «κλείσει» τη μηχανή αναζήτησής της στην Αυστραλία, λόγω του νόμου αυτού, όμως τελικά κατέληξε επίσης σε εμπορικές συμφωνίες με τους τοπικούς εκδότες, συμπεριλαμβανομένης και της News Corp της οικογένειας Μέρντοχ.

Το Facebook, από την πλευρά του, έκανε πράξη την απειλή να αφαιρέσει όλες τις ειδήσεις από την πλατφόρμα του στη χώρα, σε μία κίνηση επίδειξης δύναμης που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News