BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι επιφυλάξεις

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι επιφυλάξεις

Επιφυλακτικό παραμένει και σήμερα το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να δίνουν «μάχες» λίγο πάνω από το τεχνικό σημείο των 780 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,12% και ενισχύεται στις 784,98 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (781,99 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 782,91 έως 788,94 μονάδες- με τον τζίρο να κυμαίνεται στα γνωστά υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας μέχρι στιμής (11.00) τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες, αναμφίβολα, «πρωταγωνιστής» της αγοράς είναι ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος έχει καταστεί σε καταλύτης των ημερήσιων κινήσεων. Χθες, η είδηση πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), ύψους 10,8 δισ. ευρώ, από την Alpha Bank ήταν αυτή που στήριξε τον Γενικό Δείκτη κόντρα στο αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών.

Όμως, το απόθεμα τραπεζικών εξελίξεων δεν έχει «εξαντληθεί» ακόμη, καθώς τις επόμενες εβδομάδες -ίσως και ημέρες- αναμένονται νεότερα από το «μέτωπο» της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC Capital. Ταυτόχρονα, η Τρ. Πειραιώς βαδίζει προς την ΑΜΚ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, η επιτυχία της οποίας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων της. 

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές προσπαθούν να αποκρυσταλλώσουν και τις πληροφορίες περί μερικής ή και ολικής επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Αττική, κάτι το οποίο θα βελτιώσει την «εικόνα» της αγοράς, υπό την προϋπόθεση φυσικά, ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown. Ωστόσο, η «ζημιά» στην οικονομία είναι ήδη μεγάλη, με τον προϋπολογισμό του 2021 να βαίνει προς μερικό εκτροχιασμό. 

Ήπια ανοδικά οι τράπεζες

Υπό το παραπάνω πρίσμα, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 1,4% και διαμορφώνεται στις 462 μονάδες, επιχειρώντας να διασπάσει τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (470 μονάδες). Σύμμαχο σ’ αυτή την προσπάθεια έχει τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία συνεχίζει την ανοδική αντίδραση (2,3%), χάρη στο deal πώλησης των NPLs. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank παρουσιάζει ήπια κέρδη κατά 1,4%, προσεγγίζοντας το 0,57 ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σταθερά άνω των 2 ευρώ/μετοχή. Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς κινείται στο +0,7% και το 0,775 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,38% 0,819 ευρώ
  • Attica Bank 1,24% 0,1952 ευρώ
  • Eurobank 1,39% 0,5696 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,15% 2,06 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 0,70% 0,775 ευρώ. 

Με Aegean, Coca – Cola και ΑΔΜΗΕ στο +1,5%

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές διατηρούν τα ηνία της αγοράς, χάρη στα στηρίγματα από τις μετοχές των Aegean, Coca – Cola και ΑΔΜΗΕ, οι οποίες ενισχύονται πέριξ του 1,5%. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ εμφανίζει απώλειες της τάξης του 1,5%, βάζοντας «φρένο» στο πρόσφατο ανοδικό ράλι, ενώ υπό πίεση τελεί και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, λόγω των προβλημάτων στα αιολικά πάρκα του Τέξας. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 37 μετοχές καταγράφουν κέρδη, 19 μετοχές εμφανίζουν απώλειες, ενώ πέντε μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στα 53 δισ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News