ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στόχος το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την 1η Μαρτίου

Στόχος το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την 1η Μαρτίου

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα κρίνουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την επόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου. Αυτό λένε στο MR κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως εάν η επιδημιολογική εικόνα συνεχίσει να δείχνει τάσεις αποσυμπίεσης και οι εδικοί ανάψουν το «πράσινο φως», τότε πιθανότατα από την Δευτέρα 1η Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει στην πρωτεύουσα το λιανεμπόριο. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η πρόθεση της κυβέρνησης είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο κανονικά, χωρίς τους περιορισμούς του click away και του click inside, αλλά προφανώς με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Τεράστιο το κόστος

Δεν είναι μυστικό πως η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ανησυχεί ιδιαίτερα για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ενδεικτική είναι η αναφορά του Θεόδωρου Σκυλακάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο MR στην οποία είπε πως η πανδημία έχει ήδη κοστίσει 26 δισ. ευρώ έως και το τέλος του 2020, ενώ το κόστος των lockdown υπολογίζεται σε 2,5 με 3 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας ανέφερε πως «το 57% του τζίρου της χώρας, γίνεται σε περιοχές που είναι σε κόκκινο» φωτογραφίζοντας την άμεση ανάγκη για επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα.

Ενα άλλο στατιστικό στοιχείο που κάνει την επαναφορά του λιανεμπορίου επιτακτική ανάγκη είναι πως κάθε 15 ημέρες lockdown στο λιανεμπόριο σε αυτές τις κόκκινες περιοχές, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 1 με 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, ο ρυθμός ανάπτυξης να πέφτει κατά 0,8% με 0,9% και το πρωτογενές αποτέλεσμα να γίνεται χειρότερο κατά 0,7% του ΑΕΠ. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς μπαίνουμε στον Μάρτιο είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, από την στιγμή βεβαίως που θα το επιτρέψουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι που αποτελούν και τα μεγαλύτερα βαρόμετρα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όπως πάντα την Παρασκευή μετά τις εισηγήσεις των ειδικών.

Τείχος ανοσίας

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας, με τον νέο μεγάλο στόχο να είναι οι 1.700.000 εμβολιασμοί στο τέλος Μαρτίου. Μέχρι τότε αναμένονται εξάλλου 2.605.000 δόσεις που κατανέμονται ως εξής: Από την Pfizer 1.415.000 δόσεις, από την Moderna 240.000 δόσεις, από την AstraZeneca 950.000 δόσεις.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News