BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: ΓΕΚ Τέρνα και Alpha δεν «σήκωσαν» την αγορά

Χρηματιστήριο: ΓΕΚ Τέρνα και Alpha δεν «σήκωσαν» την αγορά

Στάσιμο παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εμφανίστηκε «ενέτοιμο» να κινηθεί προς τις 790 μονάδες, καθώς τα ισχυρά κέρδη σε ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank δεν μπόρεσαν να «σηκώσουν» την εγχώρια αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,07% και ενισχύθηκε ανεπαίσθητα στις 781,99 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (781,42 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 13 μονάδες -από 775,35 έως 788,75 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 56,5 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Οι αρχικές απώλειες μετά το πρώτο δίωρο παραχώρησαν τη θέση τους στη διάθεση των επενδυτών για αγορές, η οποία ωστόσο προς το τέλος της ημέρας εξαϋλώθηκε. Αποτέλεσμα ήταν ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να παραμείνει «κολλημένος» πέριξ των 780 μονάδων.

«Πρωταγωνιστής» της ημέρας, πάντως, ήταν η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο +4% και το 0,80 ευρώ, χάρη στην πώληση «κόκκινων» δανείων, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, στο αμερικανικό fund Davidson. Το επίμαχο deal αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στo 24% -από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η συναλλαγή, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, θα ολοκληρωθεί στο γ’ τρίμηνο, με την ελληνική τράπεζα να «ξεφορτώνεται» ένα μεγάλο μέρος των «προβληματικών» χαρτοφυλακίων της, ισχυροποιώντας και επισπεύδοντας την πορεία επιστροφής στη βιωσιμότητα.

Το θετικό είναι ότι οι «καλές τραπεζικές ειδήσεις», όπως όλα δείχνουν, δεν θα τελειώσουν εδώ, με την Τράπεζα Πειραιώς να προχωρά εντός Μαρτίου στην προγραμματισμένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, αλλά και τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες να ετοιμάζονται να βγουν στις αγορές, χτίζοντας ένα ισχυρό ταμειακό απόθεμα.

O φόβος των επιτοκίων

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι εκτιμήσεις για αύξηση του πληθωρισμού και πρόωρη άρση των νομισματικών μέτρων στήριξης προκαλούν αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας -όπως είναι εύλογο- και την ελληνική. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται σήμερα άνω του 0,9%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Νοεμβρίου.

Πάντως, η JP Morgan διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις για συρρίκνωση των ελληνικών 10ετών spreads (σ.σ. απόκλιση των αποδόσεων μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων). Ειδικότερα, εκτιμά ότι θα υποχωρήσει από τα σημερινά επίπεδα των 120 μονάδων βάσης στις 110 μ.β. τον Μάρτιο, στις 100 μ.β. τον Ιούνιο και στις 90  μ.β. τον Σεπτέμβριο. Τον Δεκέμβριο δε, προβλέπει μικρή αύξηση στις 100 μ.β.

Στο +1,9% οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος προσπάθησε να στηρίξει τον Γενικό Δείκτη, καθώς κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,9%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 456 μονάδες. Πέραν της Alpha Bank, εξάλλου, αξιοσημείωτη ήταν η πορεία και της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά 2%. Οριακά ανοδικά έκλεισαν οι Τρ. Πειραιώς και Eurobank.

  • Alpha Bank 4% 0,8 ευρώ
  • Attica Bank 0,63% 0,1928 ευρώ
  • Eurobank 0,43% 0,5618 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,18% 2,063 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 0,47% 0,7696 ευρώ

«Άλμα» για ΓΕΚ Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές έδωσαν μια αμφίρροπη «μάχη», με το χρηματιστηριακό ταμπλό να μοιάζει σχεδόν μοιρασμένο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, την «έκπληξη» έκανε η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία μετά το -6% της Παρασκευής, ενισχύθηκε κατά 5,2%.

Κέρδη άνω του 3% εμφάνισε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε στο -11% ως απόρροια των προβλημάτων παραγωγής στο Τέξας των ΗΠΑ. Kατά 4% ενισχύθηκε και η μετοχή της Viohalco.

Όπως ήταν φυσικό, όμως, δεν έλειψαν και οι έντονες ρευστοποιήσεις, με τη μετοχή της Aegean να διολισθαίνει στο -4,2%. Απώλειες της τάξης του 1,5% εμφάνισαν και οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Mytilineos.

Συνολικά, 38 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 61 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 24 μετοχές διατηρήθηκαν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε σταθερά επίπεδα, πέριξ των 53 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • Τέρνα Ενεργειακή 3,25% 15,6 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ -0,32% 6,2 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank 4% 4,9 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -0,89% 4,5 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ -0,29% 3,2 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Alpha Bank 4% 6,2 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank 0,43% 3,6 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς 0,47% 1,5 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ 4,05% 1,3 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα 2,18% 1,3 εκατ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News