CREDIT SUISSE

Τα 10 χαρακτηριστικά της φούσκας – Υπάρχουν σήμερα;

Τα 10 χαρακτηριστικά της φούσκας – Υπάρχουν σήμερα;

Τελικά, ζούμε μία νέα φούσκα; Έπειτα από μελέτη, οι αναλυτές της Credit Suisse κατέληξαν σε αρνητική απάντηση. Τονίζουν, ωστόσο, ότι κάποια χαρακτηριστικά της φούσκας είναι σαφώς ορατά, ενώ και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία φούσκας είναι υπαρκτές.

«Ξεκάθαρα, κάποια στοιχεία έχουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά: Οι αναφορές της φράσης ‘χρηματιστηριακή φούσκα’ στο Google trends έχουν αυξηθεί απότομα και ο δείκτης υπερβολής μας (που αποτυπώνει τον αριθμό των εταιρειών με δείκτη τιμής/πωλήσεων πάνω από το 10 και τιμή μετοχής που έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους τρεις μήνες) βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000, αν και μόνο στα μισά από εκείνα τα υψηλά», εξηγεί η Credit Suisse, καταλήγοντας ότι μόνο το 10-15% των δεικτών που παρακολουθεί δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε φούσκα.

«Παρόλα αυτά, πιστεύουμε πράγματι ότι οι προϋποθέσεις μίας φούσκας υπάρχουν, με τις νομισματικές συνθήκες να είναι οι πιο χαλαρές που έχουν υπάρξει ποτέ, με μία πολύ υποστηρικτική Fed που δεν φαίνεται να ανησυχεί για την αύξηση στις τιμές των μετοχών και με την πλεονάζουσα ρευστότητα να είναι ακόμα σημαντική», όπως αναφέρουν οι αναλυτές του ελβετικού επενδυτικού οίκου.

Η Credit Suisse παραθέτει, μάλιστα, τα 10 χαρακτηριστικά της φούσκας, τα οποία σε γενικές γραμμές δεν πιστεύει ότι ισχύουν σήμερα:

–          Λιγότερο «new paradigm thinking»: Σε αντίθεση με τις φούσκες των dot com, της Ιαπωνίας και του «Nifty 50», δεν υπάρχει σε γενικές γραμμές η αίσθηση ενός «νέου παραδείγματος» που θα αντικαταστήσει το παλιό καθεστώς. Αντίθετα, τα εταιρικά κέρδη θεωρούνται ακόμα σημαντικά. Η Credit Suisse εντοπίζει κάποιο «new paradigm thinking» σε κάποιους τομείς του ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Ευθύνη) και στα εναλλακτικά νομίσματα.

–          Οι αποτιμήσεις δεν είναι ακραίες: Συνήθως στις φούσκες το risk premium των μετοχών πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (συχνά στο 0-1%), όμως σήμερα είναι πάνω από τα μέσα επίπεδά του.

–          Οι φούσκες παρουσιάζουν πιο ακραίες κινήσεις τιμών:  Ιστορικά, οι αγορές σημειώνουν άνοδο κατά μέσο όρο 164% στα δύο χρόνια πριν από το αποκορύφωμα της φούσκας, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η άνοδος είναι μόνο 38%.

–          Οι φούσκες εμφανίζουν ξεκάθαρες υπερ-επενδύσεις: Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ούτε στο σύνολο των αγορών αλλά ούτε και στον «ύποπτο» τεχνολογικό κλάδο.

–          Οι φούσκες παρουσιάζουν σαφείς υπερβολές στις ροές κεφαλαίων:  Οι εισροές κεφαλαίων στις μετοχές (στο 1,4% της κεφαλαιοποίησης τους τελευταίους τρεις μήνες) είναι μεν υψηλές, αλλά όχι υπερβολικές.

–          Οι τακτικοί δείκτες γίνονται πολύ «τραβηγμένοι»: Η αναλογία call to put κινείται στα μέσα επίπεδα.

–          Στις φούσκες υποχωρεί περισσότερο ο δείκτης πλάτους των αγορών (δηλαδή η αναλογία των μετοχών που κινούνται ανοδικά έναντι εκείνων που υποχωρούν).

–          Στις φούσκες, τα ομόλογα μοιάζουν φθηνά: Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι κατά μέσο όρο 7,7% σε μία φούσκα, έναντι 1,3% που είναι σήμερα.

–          Στις φούσκες, τα εταιρικά ομόλογα αρχίζουν  να καταρρέουν: Σήμερα, τα εταιρικά ομόλογα οδηγούν τις μετοχές και παρουσιάζουν καλή συμπεριφορά.

–          Στις φούσκες σημειώνονται μεγάλες μακροοικονομικές παραφωνίες: Φούσκες στα ακίνητα, ακραία ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών ή πολύ μεγάλος τραπεζικός δανεισμός συνήθως εμφανίζεται πριν από μία φούσκα. Αυτή τη φορά, ο κρατικός δανεισμός είναι υπερβολικός, αλλά ο εταιρικός δανεισμός είναι υψηλός μόνο στις ΗΠΑ.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News