BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες γύρω από τις 780 μονάδες

Σημαντικά στηρίγματα από την Alpha Bank

Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες γύρω από τις 780 μονάδες

Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί από το πρωί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αμφιταλαντεύονται μεταξύ των θετικών εξελίξεων στην Alpha Bank αλλά και των κλιμακούμενων ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται αψιμαχίες πέριξ του τεχνικού σημείου των 780 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,23% και υποχωρεί στις 779,59 μονάδες, χάνοντας σχεδόν δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (781,42 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις τέσσερις μονάδες -από 775,35 έως 780,50 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών -σ’ αντίθεση με ό,τι έχουμε συνηθίσει τον Φεβρουάριο- να κινείται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, αγγίζοντας μέχρι στιγμής (11.00) τα 9,5 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε διαφανεί κι από την προηγούμενη εβδομάδα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης δεν εμφανίζεται έτοιμος να διασπάσει πειστικά τις αντιστάσεις των 800 μονάδων, με αποτέλεσμα το αρνητικό κλίμα διεθνώς να οδηγεί την ελληνική αγορά προς χαμηλότερα επίπεδα. 

O φόβος των επιτοκίων

Η συνεχής αύξηση των επιτοκίων έχει σημάνει συναγερμό σε πολλές χώρες, οι οποίες έχουν «εθιστεί» στο πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στις αγορές μετοχών, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1,2% στο ξεκίνημα της ημέρας. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η άνοδος των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα μπορεί να εξηγηθεί διττά: Είτε από την πεποίθηση ότι η παγκόσμια οικονομία βαδίζει προς την ανάκαμψη είτε από την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αυξάνεται. 

Φυσικά, απ’ αυτή την κατάσταση δεν εξαιρείται ούτε το ελληνικό 10ετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου κυμαίνεται στα επίπεδα του 0,9%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες άνω του 0,12%.

Θετικά εξελίξεις στην Alpha 

Στον αντίποδα, ευχάριστες εξελίξεις προκύπτουν στον τραπεζικό κλάδο, με την Alpha Bank να ανακοινώνει την πώληση «κόκκινων» δανείων, ύους 10,8 δισ. ευρώ, στο αμερικανικό fund Davidson. Αποτέλεσμα αυτού του deal είναι η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σto 24% από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020. Η συναλλαγή θα λάβει χώρα στο γ’ τρίμηνο.

Στον απόηχο αυτής της σημαντικής συμφωνίας, η μετοχή της ελληνικής τράπεζας «αντιστέκεται» σθεναρά στο ευρύτερο κλίμα στασιμότητας, παρέχοντας σημαντικά στηρίγματα στον Γ.Δ και παρουσιάζοντας αξιοσημείωτα κέρδη, ύψους άνω του 2,5%. 

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο κλαδικός δείκτης εμφανίζει οριακές απώλειες της τάξης του 0,2%, υποχωρώντας ελαφρώς στις 446 μονάδες, με τις υψηλότερες πιέσεις να εντοπίζονται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολισθαίνει κάτω των 2 ευρώ. Πέριξ του 1% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,70% 0,79 ευρώ
  • Attica Bank 0,42% 0,1924 ευρώ
  • Eurobank -0,38% 0,5576 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,34% 1,992 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,94% 0,7588 ευρώ

Υπό πίεση η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές φαίνεται ότι διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των αγοραστών, με τη μετοχή της Aegean να βρίσκεται στο -2,5% και τα 4,3 ευρώ. Κατά 2,7% υποχωρεί και η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή διολισθαίνει κατά 1,3%, μετά το -11% της Παρασκευής, ως απόρροια των προβλημάτων παραγωγής στο Τέξας των ΗΠΑ. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα δείχνει να αντιδράει, μετά το -6% της προηγούμενης εβδομάδας, με αποτέλεσμα να ενισχύεται κοντά στο +2%. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Viohalco σημειώνει άνοδο κατά 2,3% και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ κατά 1%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 18 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 10 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κάτω των 53 δισ. ευρώ και περιορίζεται στα 52,8 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News