Business & Finance Κυριακή 21/02/2021, 10:00
ΑΓΟΡΕΣ

Θα συνεχιστεί το sell off στα ευρωπαϊκά ομόλογα;

Θα συνεχιστεί το sell off στα ευρωπαϊκά ομόλογα;

Το τελευταίο sell off στα ευρωπαϊκά ομόλογα, που επηρέασε και τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, φέρνοντας την απόδοση του 10ετούς της χώρας ακόμα και στο 0,90%, ενδεχομένως να μην έχει τελειώσει. 

Όπως εξηγεί το Bloomberg, η αιτία πίσω από το κύμα ρευστοποιήσεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα είναι η προοπτική αύξησης του πληθωρισμού. Τα τεράστια πακέτα μέτρων στήριξης των οικονομιών και η πρόοδος στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη οδήγησαν το δείκτη που μετρά τον αναμενόμενο πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, αυτή την εβδομάδα. 

Οι κάτοχοι των ευρωπαϊκών ομολόγων έχουν υποστεί ζημιά 2% από τις αρχές του έτους, δείχνουν οι δείκτες Bloomberg Barclays, στη χειρότερη εκκίνηση χρονιάς από το 2017. 

Και όπως εξηγεί το Bloomberg, το γεγονός ότι το κόστος αντιστάθμισης κινδύνου αυξάνεται ταυτόχρονα με την αύξηση των αποδόσεων σημαίνει ότι οι traders περιμένουν και άλλο ξεπούλημα. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει από το 2016, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ταρακούνησε τις αγορές, ανακοινώνοντας ότι θα αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

«Οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο να προστατευτούν έναντι μίας αύξησης των επιτοκίων παρά έναντι μίας πτώσης, κάτι που σημαίνει ότι θα έρθουν και άλλες δυσκολίες», είπε στο Bloomberg ο Μάρκο Μεϊγιέρ, στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News