Business & Finance Κυριακή 21/02/2021, 09:29
WALL STREET

Η ιστορία του πιο διάσημου ταύρου στον κόσμο

Η ιστορία του πιο διάσημου ταύρου στον κόσμο

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον περίφημο «Charging Bull», τον μπρούτζινο ταύρο της Wall Street, λίγοι όμως ήξεραν τον καλλιτέχνη που κρύβεται πίσω από αυτή τη δημιουργία. Ο Ιταλός Αρτούρο ντι Μόντικα απεβίωσε χθες, σε ηλικία 80 ετών, στη Σικελία, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. 

Σχεδιασμένος για να αναπαριστά «την ισχύ και τη δύναμη του αμερικανικού λαού», μετά το χρηματιστηριακό κραχ του 1987, ο ταύρος τοποθετήθηκε έξω από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1989, αρχικά χωρίς άδεια.  

Η αστυνομία κατάσχεσε το έργο των 3.200 κιλών, όμως έπειτα από τη λαϊκή κατακραυγή, οι αρχές επέτρεψαν τελικά την επιστροφή του, μερικές ημέρες αργότερα, στην καρδιά του χρηματοοικονομικού κέντρου του Μανχάταν. 

Έκτοτε, έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της Νέας Υόρκης και σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. 

Όταν πριν από μερικά χρόνια απέναντι από τον ταύρο τοποθετήθηκε ένα άλλο έργο, το «Fearless Girl», o ντι Μόντικα διαφώνησε. Το ατρόμητο μπρούτζινο κορίτσι στέκεται υπερήφανα μπροστά στον ταύρο, σε μία προσπάθεια να φέρει στο προσκήνιο τα ζητήματα των ανισοτήτων ανάμεσα στα φύλα και του χάσματος των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών στον επιχειρηματικό κόσμο. 

Η ιστορία του πιο διάσημου ταύρου στον κόσμο-1

Ο ντι Μόντικα έλεγε ότι ο ταύρος του συμβόλιζε «την ισχύ, τη δύναμη και την αγάπη» και η παρουσία του «Fearless Girl» μετατρέπει αυτό το μήνυμα σε κάτι αρνητικό. 

Άλλα έργα του ντι Μόντικα εκτίθενται στο Rockefeller Center, το Castle Clinton National Monument και το Lincoln Center. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News