Business & Finance Κυριακή 21/02/2021, 07:27
ΕΜΒΟΛΙΑ

Ισραήλ: Το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονική ζωή

Ισραήλ: Το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονική ζωή

Χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα του lockdown το Ισραήλ, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού είναι κατά 98,9% αποτελεσματικό στην προστασία από τη νοσηλεία και το θάνατο. 

Από σήμερα, Κυριακή, τα καταστήματα, οι βιβλιοθήκες και τα μουσεία μπορούν να ανοίξουν, όμως τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η χρήση μάσκας παραμένουν υποχρεωτικά. 

Το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι είναι το πρώτο στάδιο της επιστροφής στην κανονική ζωή. 

Το Ισραήλ προηγείται στην κούρσα των εμβολιασμών, καθώς πάνω από το 49% των κατοίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση

Στις 27 Δεκεμβρίου, η χώρα μπήκε στο τρίτο lockdown της, έπειτα από ένα νέο κύμα κρουσμάτων. 

Με τη χαλάρωση των μέτρων, οι άνθρωποι θα μπορούν να πάνε σε εμπορικά κέντρα και τουριστικά αξιοθέατα. Επίσης, θα ανοίξουν τα γυμναστήρια, τα ξενοδοχεία και οι συναγωγές. 

Όμως, θα απαιτείται το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», ένα πιστοποιητικό που κάποιος μπορεί να λάβει μόνο εφόσον έχει εμβολιαστεί. Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που έχει αναρρώσει από τον ιό και δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο θα λάβει επίσης το πιστοποιητικό, που έρχεται μέσω εφαρμογής. Το πιστοποιητικό δίνεται μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και ισχύει για έξι μήνες. 

Μάλιστα, ο κόσμος θα μπορεί να πάει ακόμα και σε συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται γίνονται με πληρότητα έως 75% και ανώτατο όριο τα 300 άτομα σε εσωτερικό χώρο και τα 500 άτομα σε εξωτερικό χώρο. 

Παρά τη χαλάρωση των μέτρων, το αεροδρόμιο του Ισραήλ θα παραμείνει κλειστό για άλλες δύο εβδομάδες. 

Τα στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Υγείας δείχνουν ότι η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό έχει μειωθεί κατά 95,8% ανάμεσα σε εκείνους που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Επίσης, η πιθανότητα εμφάνισης πυρετού ή δυσκολιών στην αναπνοή έχει μειωθεί κατά 98%. 

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι περιμένει το 95% των Ισραηλινών άνω των 50 ετών να έχει εμβολιαστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες. 

Αυτή την εβδομάδα, η Λωρίδα της Γάζας παρέλαβε τις πρώτες δόσεις του εμβολίου, αφότου το Ισραήλ ενέκρινε τη μεταφορά μέσω των συνόρων του. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News