Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 21:20
ΚΙΝΑ

Φόβοι για αύξηση των πτωχεύσεων στην Κίνα από τα υψηλότερα επιτόκια των δανείων

Φόβοι για αύξηση των  πτωχεύσεων στην Κίνα από τα υψηλότερα επιτόκια των δανείων

Τα μέτρα του Πεκίνου κατά της Ant Group του Τζακ Μα έχουν ευνοήσει ανταγωνιστικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους που χρεώνουν υψηλότερα επιτόκια, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αυξήσει τους πιστωτικούς κινδύνους και να οδηγήσει σε νέο κύμα χρεωοκοπιών στην Κίνα.

Οι online δραστηριότητες της Ant στις χορηγήσεις δανείων έχουν περιοριστεί κατά πολύ από τη στιγμή που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές να ακυρώσουν την αρχική δημόσια εγγραφή της εταιρείας καθιστώντας πιο αυστηρό το ρυθμιστικό πλαίσιο. Η Ant, της οποίας η εφαρμογή Alipay αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα πληρωμών στην Κίνα, είναι σημαντικός παίκτης στην ανθηρή online πιστωτική αγορά της Κίνας. Οι online δραστηριότητες χορήγησης δανείων εξυπηρέτησαν 500 εκατ. πελάτες στο 12μηνο έως τα τέλη Ιουνίου του 2020, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια που έχουν δοθεί από την Ant και δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί εκτιμώνται την ίδια περίοδο σε 339 δισ.δολάρια.

Καθώς όμως η εταιρεία βρίσκεται υπό πίεση, οι Κινέζοι δανειολήπτες στράφηκαν σε εναλλακτικές πλατφόρμες, πολλές εκ των οποίων χρεώνουν υψηλότερα επιτόκια επειδή δεν διαθέτουν την οικονομία κλίμακας της Ant και έχουν λιγότερο εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού και διαχείρισης του ρίσκου. Περισσότερες από 12 online πλατφόρμες χορήγησης δανείων της Κίνας χρεώνουν επιτόκια 25% έως 35% το χρόνο συγκριτικά με τα χαμηλότερα από 20% της Ant. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι καταναλωτές διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο στάσης πληρωμών με τα υψηλότερα επιτόκια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS