Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 13:28
BUSINESS & FINANCE

Γιατί η στερλίνα βρίσκεται σε υψηλό τριών ετών;

Πάνω από το 1,4 δολάριο για πρώτη φορά από το 2018

Γιατί η στερλίνα βρίσκεται σε υψηλό τριών ετών;

Πάνω από το όριο του 1,4 δολαρίου βρίσκεται η στερλίνα, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια, καθώς οι επενδυτές χαιρετίζουν την πρόοδο στον ρυθμό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, θεωρώντας ότι είναι ζήτημα χρόνου η επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.

Μάλιστα, το βρετανικό νόμισμα αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη για 6η διαδοχική εβδομάδα, κάτι το οποίο αποδίδεται στην ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος για τους ηλικίας άνω των 70 ετών.

Αυτό το ορόσημο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση στην απόφαση «χαλάρωσης» των περιοριστικών μέτρων, τα οποία το 2020 «βύθισαν» την οικονομία στη χειρότερη ύφεση από το 1709 (-9,9% του ΑΕΠ).

Ο Πετρ Κρπάτα, αναλυτής της ING Groep NV, εκτιμά ότι η ενίσχυση της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, χωρίς να αποκλείεται η άνοδος ακόμη και στο 1,5 δολάριο.

Οι τελευταίες εξελίξεις, οπωσδήποτε, περιορίζουν ως έναν βαθμό την αβεβαιότητα του Brexit, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει δυσμενώς τις προοπτικές της οικονομίας, παρά τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το εμπόριο αγαθών.

Πέραν του εμβολιαστικού προγράμματος, στο θετικό κλίμα για την στερλίνα συμβάλει και η αποδυνάμωση του δολαρίου, με αποτέλεσμα σήμερα το βρετανικό νόμισμα να βρίσκεται στο 1,4008 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται στο 0,1%, με τον τρέχοντα πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 0,7%, απέχοντας παρασάγγας από τον στόχο του 2%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News