Business & Finance Πέμπτη 18/02/2021, 18:51
EUROBANK

Γιατί είναι δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς την ανάκαμψη του 2021

Γιατί είναι δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς την ανάκαμψη του 2021

Την έλλειψη προβλεψιμότητας στην εξέλιξη της πανδημίας υπογραμμίζει η Eurobank, σε νέα έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας.

«Ακόμα και σήμερα, όταν έχει εφευρεθεί το εμβόλιο και παράγεται μαζικά, και όταν έχει σημειωθεί πρόοδος στο πεδίο της φαρμακευτικής αγωγής, η εξέλιξη της πανδημίας δύναται να έχει διακυμάνσεις» σημειώνει, μεταξύ άλλων, θέτοντας τα παρακάτω χαρακτηριστικά ερωτήματα:

Τι ένταση και τι διάρκεια θα έχει το 3ο κύμα; Τι ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι; Ποια θα είναι η επίδραση των μεταλλάξεων του ιού στην εξέλιξη της πανδημίας;

«Οι διακυμάνσεις επηρεάζουν έντονα μια οικονομία σαν την ελληνική που ένα σημαντικό τμήμα του δυναμικού της επικεντρώνεται στην παραγωγή – παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Είναι αυτονόητο ότι κλάδοι, όπως ο τουρισμός, αλλά και τα συμπληρωματικά σ’ αυτόν προϊόντα και υπηρεσίες, παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στην υγειονομική κρίση» επισημαίνει, στην έκθεση «Επτά Ημέρες Οικονομία».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Eurobank κάνει ειδική μνεία στον αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας, ιδίως σον αφορά τις εκτιμήσεις των μακροοικονομικών μεταβλητητών.

Στην τελευταία επίσημη πρόβλεψη, για παράδειγμα, η Κομισιόν εκτιμά ότι πραγματικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο -10% το 2020, ενώ για τα έτη 2021 και 2022 αναμένεται αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% και κατά 5,0% αντίστοιχα.

Είχαν προηγηθεί, ωστόσο, μια σειρά άλλων εκτιμήσεων. Ενδεικτικά:

  • Πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης στο 2,4% το 2020 από 1,9% το 2019, και επιβράδυνση στο 2,2% το 2021. Το τελευταίο στοιχείο αντικατόπτριζε την επαναλαμβανόμενη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να ξεφύγει από τους χαμηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης.
  • Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών διεθνώς αναθεωρήθηκαν έντονα επί τα χείρω. Στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. άνοιξη 2020) η αρχική εκτίμηση για την ύφεση στην Ελλάδα το 2020 ήταν στο -9,7%, οριακά καλύτερα από την πιο πρόσφατη εκτίμηση (-10%).
  • Η τελευταία αναθεωρήθηκε επί τα χείρω κατά μια ποσοστιαία μονάδα (-10,7%) το φθινόπωρο του 2020, καθότι ενσωμάτωσε την αναμενόμενη αρνητική επίδραση του β’ lockdown στα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του δ’ τριμήνου 2020.

Το ίδιο ισχύει και για τις προβλέψεις της ανάκαμψης του 2021:

Από το αρχικό σενάριο για ανάκαμψη 7,9% το 2021 ,η τελευταία εκτίμηση τοποθετεί την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 3,5% και μεταθέτει την επιτάχυνση για το 2022 με ρυθμό της τάξης του 5,0%. Η πρόβλεψη για σχετικά ήπια ανάκαμψη το 2021 εξηγείται από τον γ’ γύρο των περιοριστικών μέτρων κι από την εκτιμώμενη μερική ανάκτηση των τουριστικών εσόδων του 2019.

Το γ’ lockdown, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η συνέχεια του β’, αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του α΄ τριμήνου του 2021, με αποτέλεσμα η ετήσια ύφεση του α’ τρίμηνου του 2021 να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Στις προαναφερθείσες προβλέψεις, πάντως, δεν έχει ενσωματωθεί η θετική επίδραση στους μακροοικονομικούς δείκτες της Ελλάδας από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την πλευρά του, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ύφεση 10,4% του ΑΕΠ για το 2020 και ανάκαμψη της τάξης του 4,8% του ΑΕΠ για το 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News