Business & Finance Πέμπτη 18/02/2021, 17:35
BUSINESS & FINANCE

S&P: Πότε θα ανακάμψει η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη

S&P: Πότε θα ανακάμψει η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη

Από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 περιμένει η S&P Global Ratings την ουσιαστική ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης στις αεροπορικές πτήσεις της Ευρώπης. Παρότι ο οίκος αναγνωρίζει την τεράστια συσσώρευση της ζήτησης για ταξίδια, εντούτοις εκτιμά ότι η επιβατική κίνηση θα κλείσει φέτος μόλις στο 30-50% των επιπέδων του 2019.

«Παρότι η διάθεση των εμβολίων προσφέρει ένα ενθαρρυντικό μονοπάτι προς τα πιο κανονικά επίπεδα κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, η υλοποίηση των προγραμμάτων εμβολιασμού αποδεικνύεται πιο περίπλοκη από ό,τι αναμενόταν», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου. Οι περισσότερες χώρες έκαναν μία αργή εκκίνηση στη σχετική προσπάθειά τους και οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού εγείρουν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τονίζεται.

Καθώς οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται περισσότερο να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία, εξαιτίας των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων, ένας νέος γύρος lockdowns και αυστηρότερων ταξιδιωτικών περιορισμών υπήρξε αναγκαίος.

Συνεπώς, η S&P αναγκάζεται να προχωρήσει στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την επιβατική κίνηση, προβλέποντας τώρα ότι η ανάκαμψη μέσα στο 2021 θα είναι πιο ασθενής και πιο αργή από ό,τι αναμενόταν.

«Παρότι βλέπουμε ενδείξεις μίας τεράστιας συσσωρευμένης ζήτησης για ταξίδια, μία πιο ουσιαστική ανάκαμψη ενδεχομένως να καθυστερήσει για το τέταρτο τρίμηνο», εκτιμά η S&P.

«Εάν η Ε.Ε. μπορέσει  να επιταχύνει την παραγωγή και τη διάθεση των εμβολίων, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να επιτύχει εκτεταμένη ανοσία έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου, επιτρέποντας στην αεροπορική επιβατική κίνηση  να ανακάμψει πιο ουσιωδώς αργότερα μέσα στο έτος», σημειώνουν οι αναλυτές. Κατόπιν τούτων, προβλέπουν ότι η επιβατική κίνηση του 2021 θα κινηθεί μόλις στο 30-50% των επιπέδων του 2019.

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News