BUSINESS & FINANCE

Γιατί «ανοίγει» η όρεξη για ευρωπαϊκές και ελληνικές μετοχές

Πού αποδίδεται η βελτίωση του κλίματος

Γιατί «ανοίγει» η όρεξη για ευρωπαϊκές και ελληνικές μετοχές

Μπορεί ο Ιανουάριος να μην μπήκε με το «δεξί», διαψεύδοντας τις αρχικές προσδοκίες για άμεσο και ισχυρό rebound, αλλά η όρεξη των επενδυτών για υψηλότερου ρίσκου assets αρχίζει σταδιακά και αποκαθίσταται.

Κάτι, το οποίο ήδη αποτυπώνεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακό ταμπλό, συμπεριλαμβανομένης και της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία καταβάλλει προσπάθειες ανάκτησης του χαμένου «εδάφους» (-7,36%) του πρώτου μήνα του 2021.

Η βελτίωση του κλίματος, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην υπέρβαση των αρχικών προβλημάτων, τα οποία αφορούσαν τον μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών, αλλά και στην ελπίδα για δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας στο β’ εξάμηνο του έτους.

Από τις αρχές του Φεβρουαρίου, οι ευρωπαϊκές μετοχές βιώνουν ένα αξιοσημείωτο ράλι, το οποίο πέραν των παραπάνω παραμέτρων, ενισχύεται και από την άφθονη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Αποτέλεσμα είναι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 να ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο της πανδημικής κρίσης, δηλαδή από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και ξεκίνησε η «περιπέτεια» του κορωνοϊού. Μάλιστα, σ’ αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α., η ανοδική πορεία παραμένει αταλάντευτη από τον περασμένο Νοέμβριο, μην χάνοντας «έδαφος» τον Ιανουάριο.

Γιατί «ανοίγει» η όρεξη για ευρωπαϊκές και ελληνικές μετοχές-1

Η JP Morgan εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ακόμη περισσότερα «καύσιμα», τα οποία θα αποτυπωθούν τους επόμενους μήνες, όταν και βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας. «Οι μετοχές είναι υψηλά εξαρτημένες από την οικονομική ανάκαμψη και πλέον αναμένεται να εισέλθουμε σε μια περίοδο επιτάχυνσης της ανάπτυξης» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι ο Stoxx 600 θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά τουλάχιστον ακόμη 7%, καθώς «η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να ξεκινήσει σε άμεσο επίπεδο τη διαδικασία απόσυρσης της ρευστότητας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους, τόσο ο Stoxx 600 όσο και ο Euro Stoxx 50 έχουν εμφανίσει σωρευτικά κέρδη της τάξης σχεδόν του 5% -ένας ρυθμός, ο οποίος ωστόσο υπολείπεται έναντι των μετοχών στην Κίνα και την Ασία (+9%).

Γιατί «ανοίγει» η όρεξη για ευρωπαϊκές και ελληνικές μετοχές-2

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η προσδοκώμενη άνοδος των ευρωπαϊκών μετοχών θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο στις μετοχές των εταιρειών με την ταχύτερη ανάπτυξη, οι οποίες παραμένουν «φθηνές» σε σχέση με τα εταιρικά τους μεγέθη. Πρόκειται συγκεκριμένα, για τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού και του ενεργειακού κλάδου, οι οποίες από κοινού απαρτίζουν το 20% του Stoxx 600.

Από την πλευρά της, η Makor Capital Markets SA θεωρεί ότι η τρέχουσα κατάσταση στις αγορές παραπέμπει έντονα στην εποχή της ισπανικής γρίπης, την οποία ακολούθησε μια περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές, έως το τέλος του έτους, θα εμφανίσουν διψήφια κέρδη της τάξης του 13%. 

Οι επιφυλάξεις

Βέβαια, υπάρχουν και οι πιο επιφυλακτικοί, οι οποίοι κρατούν μικρό «καλάθι», εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, όπως ο κίνδυνος πρόωρης άρσης των νομισματικών μέτρων στήριξης της ΕΚΤ, η εκτιμώμενη αύξηση των ποσοστών ανεργίας στις χώρες του ευρώ, αλλά και η σημαντική μεγέθυνση του αριθμού των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων.

Σ’ αυτό το σπιράλ αρνητικών παραμέτρων, η TFS Derivatives συγκαταλέγει και την σταδιακή αύξηση του κόστους δανεισμού, η οποία οφείλεται στις προσδοκίες για επιτάχυνση του πληθωρισμού. Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με το σκεπτικό της, θα επιδράσει αρνητικά στις ήδη βεβαρημένες οικονομικά εταιρείες, ενισχύοντας τον φόβο για ένα μπαράζ εταιρικών καταρρεύσεων, ιδίως στις αδύναμες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News